Pravi prijatelji

posted in: Dijaspora | 0

„Pomoći onom kome je pomoć potrebna u općini Ključ“ je vizija sa kojom je 2014.godine osnovano Humanitarno udruženje „Prijatelji Ključa“ iz Švicarske.
Za sebe skromno kažu da nastoje da rade i promovišu dobra djela.
Pored svakodnevnih obaveza i briga, „prijatelji“ imaju snagu i volju da rade i pomažu drugima. Oni znaju ko su, odakle su i na ovakav način uče i svoju djecu da i oni znaju ko su, ko su njihovi rođaci, prijatelji, a istovremeno podsjećaju i  sve druge moralnim vrijednostima  ne dozvoljavajući da nas geografska udaljenost udalji jedne od drugih.
„Prijatelji Ključa“  stalno pokazuju da su ljudi od djela i da iza njihovih akcija stoji "vojska" humanista.
Kraj godine je vrijeme kada se svodi račun o urađenom u proteklom periodu. Kada je Ključanima bilo najpotrebnije Humanitarno udruženje „Prijatelji Ključa“ se pokazalo kao  oslonac u skladu sa narodnom izrekom "U muci se poznaju junaci".Hvala Bogu  pa imamo ovakvih junaka.

 
U tom smislu, navedimo neke od aktivnosti udruženja:
– dostava paketa hrane i higijenskih artikala za lica stradala od poplava i socijalno ugroženim,
– donacija za izgradnju kuće familije Bulut,
– donacija finansijskih sredstva za liječenje Našić Sanele iz Prijedora, djevojčice Hotić Hane iz Kamička, Malovčić Rasima iz Ključa, Bećirević Senade, Pervić Muharema, Tekesić Hatidže, Hrnčić Mevle, 
– donacija za NK „Ključ“ za kupovinu kombija,
– donacija za Policijsku stanicu Ključ za uređenje kancelarija i nabavku kancelarijskog materijala,
– finansiranje sanacije prostorija JU „Socijalno-pedagoška životna zajednica“ u Ključu,
– nabavka i podjela pilića i koncentrata za uzgoj pilića za 7 porodica,
– donacije za održavanje kulturnih manifestacija kao što je „Smotra narodnih igara i običaja Ključ 2015“ i donacija za odlazak UM „Krasuljak“ u Tursku na međunarodnu smotru.
– pomoć u liječenju Melihe Beriše i Ajle Kvrgić,
– pomoć u obnovi kuće porodice Ćatić nastradale u požaru,
– u toku je akcija prikupljanja pomoći za porodicu Fazlić iz Krasulja koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.
Na osnovu svega gore navedenog da se zaključiti da je ovo Udruženje u kratkom periodu svojim nesebičnim humanim djelovanjem dalo veliki doprinos u poboljšanju socijalnog i zdravstvenog stanja naših sugrađana. To su prepoznali i građani općine Ključ te im je od strane Općinskog vijeća općine Ključ dodijeljeno javno priznanje za 2015.godinu – Zahvalnica za doprinos u humanitarnom radu i pomoć u liječenju građana sa teritorije općine Ključ.
 
U konačnici i nema adekvatnih riječi kojima bi se zahvalili za ovoliku humanost.