SEKCIJA CIVITAS JU OŠ ,,SANICA“ SANICA U POSJETI KOD OPĆINSKOG NAČELNIKA

posted in: Arhiva | 0

Danas su u posjeti Općini Ključ i Općinskom Načelniku Nedžadu Zukanoviću boravili članovi sekcije "Civitas"  JU Osnovna škola "SANICA" iz Sanice.  Sekcija "Civitas" je ove godine odabrala temu koja se tiče sigurnosti djece u saobraćaju, te kroz ovogodišnji projekt provodi aktivnosti koje  promovišu  saobraćajna pravila, edukaciju djece, omladine i vozača i svih učesnika u saobraćaju.

 

Sa načelnikom Zukanovićem su razgovarali o problemom brze vožnje kroz naseljena mjesta, nepoštivanje saobraćajnih propisa i pravila, te ugrožavanje pješaka jer su učenici uglavnom pješaci i najviše trpe neprikladno ponašanje vozača. Učenici su predložili način rješavanja navedenih problema te su pokrenuli kampanju koja kroz edukativna predavanja za djecu i roditelje ima za cilj preventivno djelovanje kroz informisanje djece i odraslih o pravima i obavezama svih učesnika u saobraćaju, kako djece, tako ponajviše i odraslih – vozača. Općinskom načelniku je predstavljena kampanja te je načelnik podržao ideje naših učenika i u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima omogućio je štampanje promotivnog materijala za planirane edukacije.

Prema riječima načelnika Zukanovića, svi učesnici u saobraćaju trebaju da maksimalno paze na svoje ponašanje, da uvažavaju saobraćajna pravila i da odgovorno upravljaju vozilima, jer loše upravljanje ili vožnja u alkoholiziranom stanju nažalost zna imati vrlo teške posljedice po život djece i učesnika u saobraćaju, nebitno da li je riječ o pješacima ili vozačima na području naše općine.