Obilazak šehidskih mezarja u sklopu manifestacije „Dani otpora agresoru“

posted in: Arhiva | 0

Danas je upriličen obilazak šehidskih mezarja i spomen obilježja općine Ključ u sklopu manifestacije „Dani otpora agresoru“. To je bila prilika da se naši šehidi ne zaborave, da se učenjem fatihe oda počast za njihov trud i zalaganje što je u konačnici rezultiralo davanjem života za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Na šehidskom mezarju u Kamičku prisutnima se obratio efendija Hasib Efendić istaknuvši da je najbitnije imati na umu važnost šehida i period od '92. do '95. godine. Obaveza starijih je da podsjeća mlađu generaciju na dešavanja iz minulog rata, da je to prošlost koja ne smije biti zaboravljena. Zahvalio se Općinskom načelniku i svim onima koji učestvuju u ovakvim obilascima, jer takvim činom mi poštujemo naše šehide.

Efendija Zahid Šahman obratio se prisutnima na šehidskom mezarju Krasulje i podsjetio na negativnu stranu ljudskosti, ne samo u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995, već i na trenutnu situaciju u svijetu. Učenjem fatihe naši šehidi neće i ne smiju biti zaboravljeni.

Općinski načelnik, Nedžad Zukanović, izjavio je da su nišani dovoljan dokaz o onome što se desilo tokom rata. Akcenat je stavljen na nezaboravljanje šehida, te da ih je potrebno obići svakom prigodom. Zukanović je pohvalio prisutnost učenika osnovne škole i istaknuo da je to pozitivan čin, upoznavanje sa historijom jednog naroda koji je preživio torture. U našoj vjeri se ne potiče mržnja, ali potrebno je shvatiti značenje zločina. Općinski načelnik završio je govor porukom da je neminovno uz mudrost i dobru volju raditi u korist svojih zajednica,te okretanju svjetlijoj budućnosti.

Delegacije općine Ključ posjetile su i šehidska mezarja u Donjoj Sanici, Sanici, Biljanima i Humićima.

Nakon obilaska šehidskih mezarja efendija Mensur Štulanović, Općinski načelnik Nedžad Zukanović i Predsjedavajući Općinskog vijeća Adem Crnalić položili su cvijeće na Spomen obilježju na Trgu Alije Izetbegovića i zajedno sa ostalima uputili u Spomen sobu u Domu kulture.