Održana XL sjednica Općinskog vijeća općine Ključ

posted in: Arhiva | 0

Općinsko vijeće Ključ jučer je održalo XL sjednicu na čijem dnevnom redu su se između ostalog našle i Odluke o davanju saglasnosti na Urbanističke projekte „Poslovni blok I“ i „Stambeno-poslovni blok II“. Nakon izlaganja predstavnika Zavoda za prostorno uređenje i planiranje USK-a i predstavnika Općinske službe u kojima je istaknuto da se prilikom izrade navedenih projekta vodilo računa o vlasnicima svih objekta te da su ispoštovani svi upućeni zahtjevi, prijedlozi i sugestije otvorena je diskusija vijećnika. 

Inače „Poslovni blok I“ se nalazi između ulice Branilaca i Hanlovske i njegov izgled i dizajn bi trebao da bude tradicionalan, dok je Stambeno-poslovni blok II“ koji je smješten na području od stare ruševine iznad Doma kulture zamišljen u modernijem obliku, sa ravnim krovom bez puno boja na fasadi. Nakon brojnih izlaganja vijećnika ove dvije Odluke su usvojene.

Najveću raspravu na sjednici izazvala je tačka koja se odnosi na stanje zdravstvene zaštite u našoj općini i mogućnosti revidiranja Sporazum o određivanju zdravstvenih usluga sekundarnog nivoa koje će obavljati Kantonalna bolnica Bihać ili Bolnica Sanski Most, a koji se kako je istaknuto pokazao kao nefunkcionalan prije svega zbog ”vozanja” ključkih pacijenata.S tim u vezi, sjednici su prisustvovali predstavnik Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, direktor Opće bolnice Sanski Most dr. Enes Karabeg i direktorica Doma zdravlja Ključ dr. Sabina Hadžić-Kadrić. Nakon višesatne rasprave, izlaganja, pitanja i prijedloga vijećnici su se usaglasili da je problema na ovom polju jako puno, te da su građani nezadovoljni. Vijeće je istaklo da zatvaranje Opće bolnice u Sanskom Mostu nije nikako interes Ključa, ali je kvalitet zdravstvene zaštite naših građana njihov prioritet. Na prijedlog Općinskog načelnika Nedžada Zukanovića vijeće je usvojilo ovu tačku uz zaključak da se što prije krene u revidiranje pomenutog sporazuma, a sve u cilju da se Ključanima obezbijedi kvalitetnija i bolja zdravstvena zaštita.

Do kraja sjednice Vijeće je prihvatilo Informaciju o stanju poljoprivrede u Ključu za 2015. godinu, zatim Informaciju o stanju vodosnabdijevanja za proteklu godinu, te Informaciju o zloupotrebi opojnih droga i borbi protiv narkomanije.

Izvor: media-kljuc.ba