Humanitarni koncert “Ključani svome gradu” održan sinoć u Ključu

posted in: Arhiva | 0

 

Udruga ključana i prijatelja Ključa "Kralj Stjepan Tomašević" su po ko zna koji put u Ključu priredili nezaboravno veče humanitarnog karaktera. Naime, povodom ovom koncertu bila je proslava 125. godina od osnivanja ključke župe i proslave Male Gospe, zaštitnice ključke katoličke crkve. Prije same manifestacije u Domu kulture, načelnik općine Ključ, Nedžad Zukanović u prostorijama Općine ugostio je predstavnike udruge iz Ključa i Zagreba i to gospodina Vinka Blaževića, Ivicu Blaževića, potpredsjednika Sulejmana Kulenovića, poznatog voditelja Nikolu Urukala, Seada Krnjića i predstavnike Matice Hrvatske iz šibenskog ogranka. 

Kako je bilo predviđeno da sastanku prisustvuje i Biskup Franjo Komarica, uz opravdano odsustvo umjesto njega sastanku je prisustvovao don Davor Klečina, župnik iz Drvara koji opslužuje i Ključ koji pripada Banjalučkoj biskupiji. Načelnik Zukanović je ovim putem istakao ljepotu kulturne raznolikosti koju pruža grad Ključ koji je uvijek bio dobar domaćin svima koji se bar na trenutak nađu u Ključu. Također, održavanje kulturnih mostova između Hrvatske i Bosne i Hercegovine je glavna poveznica koja nas spaja kroz dugogodišnju historiju. Ovakav vid suradnje će se nastaviti i u buduće, a posebno uzmemo li u obzir da općina Ključ podržava rad sve tri vjerske zajednice u Ključu, istakao je načelnik Zukanović. 

Don Davor Klečina je prisutne goste iz Šibenika upoznao sa dosadašnjim radom župe Ključ i istakao da je Ključ jedna od rijetkih sredina gdje Bošnjaci pomažu u radu i obnovi crkve, gdje zajedno dijele i dobro i zlo, a ponajviše gdje svoju kulturu i tradiciju uzajamno poštivaju. Ovom priliko don Klečina je poželio Sretne i nastupajuće Bajramske blagdane svim muslimanima širom svijeta, a posebno ključanima koji uvijek na lijep i dostojanstven način sa svojim najbližim ovaj blagdan čine posebnim.

U večernjim satima održana je izložba radova ključkih umjetnika iz Šibenika i umjetnika iz Matice Hrvatske, a potom humanitarni koncert u Domu kulture kojemu je prisustvovao i sam Biskup Franjo Komarica. Komarica je ovom prilikom istakao da ključani treba da budu ponosni na ovo što imaju, da se ovakva ljepota i uzajamno poštovanje rijetko viđa među ljudima i da smo upravo mi svi zajedno ti koji svijetu pokazujemo ljepotu suživota svih naroda i narodnosti. 

U umjetničkom dijelu humanitarnog koncerta nastupili su KUD "Stari grad Ključ", KUD "Naša Mladost", klapa "Stina" iz Šibenika i mnogi drugi lokalni izvođači.

Bitno je napomenuti da se danas u Župi ključkoj održava misa povodom 125. godina od osnivanja Župe i proslave Male Gospe, zaštitinice crkve, te sav prihod prikupljen na koncertu ide u daljnju obnovu ključke katoličke crkve.