Sjećanje na generala Mehmeda Alagića

posted in: Arhiva | 0

Nizom prigodnih sadržaja i ove godine će u Sanskom Mostu biti obilježena četrnaesta godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika sanske općine.

 

Po izbijanju agresije na BiH bio je u sastavu 17. krajiške brigade kada ustrojava vojsku  i postaje komandant Operativne grupe ( OG ) Bosanska krajina. Nakon kratkog vremena postaje komandant 3. Korpusa Armije RBiH. Na toj dužnosti ostaje kratko jer na njegovu incijativu dolazi do formiranja 7. korpusa Armije BiH. Postaje komandant 7. Korpusa ARBiH gdje biva unaprijeđen u čin generala Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mehmed Alagić je, uz generala Dudakovića, prvi koji je od jednoga Korpusa napravio zaokruženu cjelinu. Sedmi korpus, sada se to može reći, napravljen “od nade”. Skupa sa nekoliko krajiških komandanata (prije svega Fikretom Ćuskićem, Sakibom Mahmuljinom, Asimom Koričićem, Rasimom Imamovićem), Alagić je “pozajmio” nekoliko brigada iz vec postojećih Korpusa, i uz jezgro, 17. krajišku, oformio nekoliko novih. Korpus je ubrzo dobio naziv “krajiški”, mada u njemu Krajišnici, po broju, nisu dominirali. Ali, dominirala je ogromna želja Mehmeda Alagića, Ćuskića, i svih drugih Krajišnika da se krene prema Krajini.

 

Mehmed Alagić je rođen 1947. godine, a generalovo srce prestaje da kuca u večernjim satima 07.03.2003. g. u Sanskom Mostu.

Dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred oko 20. 000 ljudi koji su došli iz čitave BiH.

Ukopan je u mezarju fajtovačke džamije koja danas nosi njegovo ime.

General Alagić je tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika općine Sanski Most. Armiji RBiH priključio se kao potpukovnik bivše JNA.

Ostaće upamćen po akcijima oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta. Četrnaesta godišnjica obilježavanja smrti generala Alagića se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Općine Sanski Most.

Danas kao i svake godine mezar VELIKOG GENERALA posjetili su i predstavnici Općine Ključ na čelu sa Općinskim načelnikom Nedžadom Zukanovićem koji su učenjem Fatihe odali počast ovom VELIKOM čovjeku, koji će ostati upamćen u historiji Bosne i Hercegovine kao jedan od najvećih heroja i sinova ove naše jedine nam domovine.