Počelo asfaltiranje Dubočanske ulice u MZ Ključ u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”

posted in: Arhiva | 0

Danas je u mjesnoj zajednici Ključ počelo asfaltiranje Dubočanske ulice u dužini od 304 m, a koja ide od Motela Crvena Jabuka do gradskog mosta na rijeci Sani. Ovaj projekt se implementira u okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" koji je zajednička inicijativa Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a kojeg sprovodi UNDP.

Glavni cilj projekta je doprinijeti kvalitetnijem životu građana kroz veće demokratsko učešće i odgovornost prema javnosti, kroz unapređene usluga na nivou mjesne zajednice, infrastrukturu, te uključivanje socijalno isključenih kategorija. Kao sredstva ostvarenja ovog cilja odabrani su podsticaji lokalnom razvoju koji će predvoditi zajednica te revitalizacija lokalne vlasti u mjesnim zajednicama kao nivou gdje je vlast najbliža građanima i njihovim organizacijama koje su na usluzi zajednicama, uz mogućnost stvarnog učešća i provedbe.

Na raspisani Javni poziv za mjesne zajednice koje učestvuju u projeketu, mjesna zajednica Ključ je pripremila projektnu aplikaciju i prijavila se na javni poziv te je u prvom krugu ocjene projekata izabrana za finansiranje kao i MZ Biljani i MZ Sanica. Za mjesne zajednice s područja općine Ključ koje učestvuju u istom projektu MZ Krasulje, MZ Humići i MZ Velagići očekuje se raspisivanje tendera za izvođenje radova na njihove predložene projekte.

U sufinansiranju projekta učestvovala je i Općina Ključ te veći dio mještana ove ulice, ali kao i uvijek ima i onih koji nisu učestvovali u sufinansiranju navedenog projekta, a nije da nemaju i imaju istu potrebu kao i ostali mještani Dubočanske ulice.

Bitno je napomenuti da su predstavnici mjesnih zajednica koje učestvuju u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH"  prošli niz treninga i edukacija koje su organizovane u 2016. godini te je upravo ovo pokazatelj uspješno apliciranih i odobrenih projekata za ključke mjesne zajednice.

Današanje radove na asfaltiranju su posjetili Načelnik općine Ključ, Nedžad Zukanović i predsjednik MZ Ključ Elvir Risović koji nisu krili svoje zadovoljstvo implementacijom još jednog infrastrukturnog projekta u MZ Ključ koji je od velikog značaja za građane koji žive u ovom dijelu grada.