Čestitka povodom nastupajuće 1441. Hidžretske godine – Sene-i džedide mubarek olsun!

posted in: Arhiva | 0

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u petak 30. augusta sa akšam-namazom nastupa nova 1441. hidžretska godina. Prvi dan nove hidžretske godine je u subotu 31. augusta 2019. godine, to jeste 1. Muharrema 1441. hidžretske godine.

Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene Poslanikom Muhamedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Kur'an svim Muhadžirima i Ensarijama garantuje džennetske nagrade. Praksom bratimljenja između Mudžahira i Ensarija Muhammed a.s., je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima Tevhida (vjerovanja u Jednog Boga). Hidžra je pokazala da su muslimani nalik jednoj ruži sa mnogim laticama, ali jednim miomirisom koji se ogleda u sve prožimajućem tevhidu i međuljudskoj solidarnosti.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

Svim muslimanima i muslimanka u domovini i dijaspori u svoje ime te u ime uposlenika Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Ključ, čestitam nastupajuću Novu hidžretsku godinu uz molbu Uzvišenom Gospodaru da nas obraduje Svojim Oprostom, Milošću i Uputom:

Sene-i džedide mubarek olsun!

OPĆINSKI NAČELNIK

Nedžad Zukanović, prof.