Potpisani ugovori sa gradovima i općinama o dodjeli sredstava iz ekoloških naknada

posted in: Arhiva | 0

U četvrtak 24.12.2020. godine u Vladi Unsko-sanskog kantona održano je zajedničko potpisivanje Ugovora o (su)financiranju projekata iz ekoloških naknada za 2020. godinu između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i predstavnika gradova i općina Unsko-sanskog kantona. Ugovori u ukupnom iznosu od 289.478 KM potpisani su za implementaciju projekata kojima su lokalne zajednice aplicirale po obavještenju za dodjelu ekoloških sredstava u 2020. godini. Potpisivanju Ugovora prethodila je procedura prijava gradova i općina shodno objavljenom Obavještenju za dodjelu sredstava u 2020. godini od strane Ministarstva, odnosno evaluacija pristiglih projektnih prijedloga. 

U okviru navedenih sredstava i potpisanih Ugovora Grad Bihać će sufinancirati projekat primjene mjera energijske efikasnosti na JU Mješovita elektrotehnička i drvoprerađivačka  srednja škola Bihać, te izvršiti nabavku kamiona za prikupljanje i odvoz krupnog otpada, Grad Cazin sufinancirat će projekt povećanja energijske efikasnosti Osnovne škole Cazin II i projekt Izgradnje glavnog i sekundarnog feklanog kolektora u PZ Ratkovac – faza 2, općine Bosanska Krupa XV fazu regulacije potoka Kalender, Bosanski Petrovac Izgradnju sekundarnih vodova kanalizacione mreže, općina Ključ “Unaprijeđenje energijske efikasnosti u kućama za nezbrinutu djecu LUKE”, Sanski Most implementirat će provođenje mjera iz energetskog pregleda zgrade 2 općine Sanski Most, a općina Velika Kladuša izvršiti nabavku kanti za prikupljanje ambalažnog otpada.

Također, isti dan zajednički su potpisani ugovori sa neprofitnim organizacijama i privatnim preduzećima u vrijednosti 95.219 KM. Radi se o projektima iz oblasti jačanja ekološke kulture građana, implementaciji okolišno prihvatljivih mjera u poduzećima vezano za kvalitetu zraka, korištenju obnovljivih izvora energije i pročišćavanje otpadnih voda.

Ovo je bila prilika, da se ministar Adnan Alagić zahvali uspješnim aplikantima i poželi  im uspješnu implementaciju projekata.

Izvor: www.vladausk.ba