04. 02. 2015.

Sport u Ključu

Svi sportski sadržaji u Ključu provode se u okviru krovne sportske organizacije u našem gradu, a to je Sportski savez općine Ključ. Sportski savez općine Ključ osnovan je 1996. godine radi obezbjeđivanja mjesta i uloge promocije obavljanja sportskih djelatnosti i ostvarivanja drugih zajedničkih interesa iz oblasti sporta. Nosioci razvoja sporta i mladih u Ključu je 28 sportskih organizacija (klubova i društava registrovanih u kantonalnom ministarstvu pravde USK) koje su dobrovoljne članice Sportskog saveza općine Ključ.
Sportski savez općine Ključ čine:
1. NK “Ključ“, Ključ
2. FK “Omladinac“, Sanica
3. FK “Bajer 99“, Velagići
4. Karate klub “Ključ“, Ključ
5. Karate klub “Omladinac“, Sanica
6. Tekwon-do klub  “Dursum Ljutić Frenki“
7. Body Building “Teretana“, Ključ
8. Šah klub “Lubica“, Ključ
9. Košarkaški klub “Sana-Ključ“, Ključ
10. ŽOK “Ključ“, Ključ
11. Kajak-Kanu klub “Ključ“, Ključ
12. Savez za sport i rekreaciju invalida Ključ
13. Sportsko ribolovno društvo Ključ
14. Sportsko udruženje lovaca “Srna-Grmeč“, Ključ
15. Sportski savez općine Ključ
16. Odred izviđača “Lubica“, Ključ
17. Društvo pedagoga tjelesnog odgoja, Ključ
18. Muški odbojkaški klub “Stari-Grad“, Ključ
19. Rukometni klub, Ključ
20. Šahovski klub “Sanica“, Gornja Sanica
21. Stonoteniski klub “Sana“, Ključ
22. Klub ekstremnih sportova “FIT PLUS“ Sanica, Ključ
23. Teniski klub “Stari Grad“, Ključ
24. Planinarsko društvo „Lanište“ Ključ
25. Motokros klub „Sanica“ Ključ
26. Kick boxing klub“ Sanica“
27. Udruženje „Eko-sport“ Ključ i
28. Atletski klub „Zmajevac“
Prema informacijam iz Sportskog saveza Ključ u 2014. godini broj registrovanih sportskih kolektiva u Ključu je  28, broj registrovanih sportista u sistemu takmičenja je oko 730, od toga muškaraca oko 600, a žena oko 130.
Da bi se realizovali uspjesi i programi u sportu osnovna je pretpostavka da postoje adekvatni sportski objekti i da je prioritet njihovo optimalno korištenje i održavanje. Prema informacijama iz Sportskog saveza prioritet  u izgradnji sportskih terena i objekata na području općine Ključ su sportska dvorana, završetak malih sportskih terena, projekti održavanje i adaptacija postojećih sportskih terena i objekata  i izgradnja teniskog terena.
Možemo slobodno reći da je Sportski savez općine Ključ od svog osnivanja pa do danas posebnu pažnju  posvetio takmičenju mladih u klubovima i društvima i namjenski su izdvajana sredstva  za ovu kategoriju. Općina Ključ je inače oduvijek bila rasadnik uspješnih sportista, a naši klubovi su na takmičenjima u kantonalnim, federalnim i državnim ligama te na međunarodnim i intrenacionalnim turnirima ostvarivali izuzetno dobre rezultate i bili pravi ambasadori svog grada.
 Inače, u Ključu je nogomet najmasovnija sportska disciplina. Na prostoru naše općine registrovana su tri nogometna kluba: NK „Ključ“, NK “Omladinac” i NK „Bayer“. Odbojkaši u Ključu egzistiraju u dva odbojkaška kluba i to ŽOK “Ključ“ i MOK “Stari Grad“, a košarkaši djeluju u sklopu kluba “Sana-Ključ“. Nosioc razvoja rukometnog sporta na području općine Ključ je RK “Ključ“, sporta na vodi Kajak- kanu klub “Ključ“, a stonog-tenisa STK „Sana-Ključ“. U Ključu šah propagiraju dva šahovska kluba „Sanica“ iz  Sanice i „Lubica“  iz Ključa. Borilačke vještine djeluju kroz 4 kluba od čega dva karate kluba, tekwon-do klub i kick boxing klub. Nosioc razvoja tenisa u Ključu je teniski klub „Stari Grad“, a  ekstremnih sportova – klub FIT „Sanica“ .