Obavijest za poljoprivredne proizvođače – voćare

posted in: Arhiva | 0

Izvještajno – prognozna služba USK-a obavještava voćare da je završetak zime i početak proljeća vrijeme kada voćari u svojim nasadima obavljaju zimsku rezidbu ili ranoproljetnu rezidbu voćaka kao i zimsko ili ranoproljetno prskanje voćaka. Zimsko prskanje voćaka i dvogodišnjih sorti malina tzv. plavo prskanje bakrenim preparatima u kombinaciji sa mineralnim uljima (Crveno ili Modro ulje) je glavna preventivna mjera kojom suzbijamo čitav niz bolesti i štetočina voćaka, oslobađajući ih od prezimljujućih formi patogena u vrijeme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije.

Stoga, potrebno je pratiti bubrenje pupova kako se ne  bi zakasnilo sa pravovremenom zaštitom i obavljanjem zimskog prskanja voćaka. Napominjemo da je prilikom obavljanja tretmana, odnosno prilikom primjene zaštitnih sredstava u ovom peridu potrebno izvršiti tzv. kupanje voćaka sa gore navedenim uljima.
Tretiranje obaviti neposredno prije kiše kad se noćne temperature ne spuštaju ispod 0oC a dnevne moraju biti iznad 5oC kako bi zaštita bila uspješna.
Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju! 
 
 
Služba za finansije, trezor i privredu