Obilazak šehidskih mezarja u povodu “Dana otpora agresoru”

posted in: Arhiva | 0

Povodom manifestacije Dani otpora agresoru, danas je na području ključke općine upriličen obilazak šehidskih mezarja  od strane predstavnika lokalne vlasti i građana Ključa. Manifestacija Dani otpora agresoru višednevna je manifestacija koja se obilježava krajem maja i početkom juna mjeseca u kojima se evociraju uspomene na 1992. godinu, dane otvorene agresije ali i otpora bošnjačkog naroda organizovanog u slabo naoružanu teritorijalnu odbranu.

 Upravo iz tog herojstva naroda izrodila se respektabilna vojna sila, Armija RBiH. Prilikom posjete šehitlucima, još jednom je istaknut značaj i potreba za očuvanjem sjećanja na događanja u proteklom ratu, naše šehide, najbolje sinove ove zemlje, koji su dali ono najvrednije za očuvanje slobode i našeg identiteta. Delegacija Organa uprave općine Ključ, predstavnici javnog političkog života naše općine i građani su se nakon obilaska šehidskog mezarja uputili na Trg Alije Izebegovića, gdje je položeno cvijeće na spomen obilježe svim žrtvama proteklog rata i proučena fatiha. Potom je upriličen i obilazak spomen sobe u kojoj se nalaze fotografije svih poginulih pripadnika ARBiH i Teritorijalne odbrane.
U okviru ove manifestacije, svake godine, pa tako i ove se održava niz značajnih kulturnih, sportskih, zabavnih manifestacija i vjerskih sadržaja, među kojima obilježavanja stradanja bošnjaka, potom Dovište te centralna svečanost na Dujkovim barama u MZ Krasulje.