Počinje Svjetsko prvenstvo u fly fishingu, Ključ jedan od gradova domaćina

posted in: Arhiva | 0

Od 16. juna se u našoj zemlji održava svjetsko prvenstvo u mušičarenju – Fly Fishing-u. Bosni i Hercegovini je pripala čast da ove godine, nakon evropskog, organizuje i Svjetsko prvenstvo u mušičarenju / Fly-Fishing-u. Jedan od suorganizatora je i općina Ključ, odnosno, Sportsko ribolovno društvo Ključ. 

Prvenstvo će se održati u periodu od 16. do 21.06.2015. godine na teritoriji opština Jajce, Šipovo, Ključ, Donji Vakuf i Ribnik. 35. Svjetsko prvenstvo u Fly-Fishing-u biće organizovano na četiri rijeke i jednom jezeru. Na području naše općine, takmičenje će se organizovati na rijeci Sanici, dok je rezervna staza rijeka Sana, revir Zmajevac. Love se sve vrste zastupljene ribe u rijekama i jezeru, a minimalna dužina koja se boduje je 20 cm. Dozvoljene su sve tehnike lova udicom bez kontra-kuke, otežanja većeg od dozvoljenog skriveno na mušici – nimfi, a ulovljena riba se izvlači pomoću mreže.
Očekuje se da će 35. Svjetsko prvenstvo okupiti više od 350 takmičara iz više od trideset zemalja svijeta i odvijat će se u pet općina i dva entiteta, na stazama rijeka Vrbas, Pliva, Sana i Sanica, te Plivskom jezeru. Organizatori najavljuju da će ovo prvenstvo svijetu poslati pozitivnu sliku o BiH, njenim ljepotama i jedinstvu, jer gradovi domaćini na neki način čine Bosnu u malom. Izvor: www.media-kljuc.ba