Vlada USK obećala zapošljavanje i početak rada nekadašnjeg drvoprerađivačkog diva do kraja godine!?

posted in: Arhiva | 0

Prošla je već godina otkako su Vlada i Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) dali saglasnost Skupštini državnog Šumskog privrednog društva (ŠPD) “Unsko-sanske šume” za donošenje odluke o kupovini Drvne industrije (DI) “Sanica” u stečaju, u istoimenom mjestu kod Ključa. Podsjećamo, nakon neuspjele privatizacije, praktično od 2008. godine, bivši radnici čuvali su i sačuvali pogone od devastacije i krađa. Ideja da se od kapitala ŠPD “Unsko-sanske šume” od dva miliona KM kupi ova, nekad respektabilna državna firma koja je izrađivala finalne proizvode od drveta, probudila je nadu ovdašnjih ljudi. Plan je bio da se od dobiti ŠPD “Unsko-sanske šume” kupi fabrika, napravi proizvodni program i pokrene proizvodnja.

U julu prošle godine predstavnici bivše Vlade USK i načelnik Ključa Nedžad Zukanović (SDP) obišli su pogone DI “Sanica”, a u avgustu su “Unsko-sanske šume” kupile ovu fabriku, jer su ponudile najbolju cijenu.

 
Činjenica da, prema mišljenju stručnjaka, za pokretanje proizvodnje u DI “Sanica” ne treba mnogo ulaganja, obradovala je lokalnu zajednicu, a posebno mještane Saničke doline, jer je ova firma nekad bila nosilac razvoja ovoga kraja. Naručena je tzv. fizibiliti studija za revitalizaciju fabrike, a njena prezentacija je od stručnjaka Društva za proizvodnju i promet “Bi Pa inžinjering” ukazala na opravdanost pokretanja proizvodnje na bazi furnira, furnirskih ploča i otpresaka te dijelom lijepljenja masivnog drveta. Prema studiji, u prvoj fazi, do kraja 2015. godine, planirano je upošljavanje stotinu radnika, a ukupna ulaganja iznosila bi više od 2.500.000 KM.
 
No, stvari i događaji sa DI “Sanica” ne idu ukorak s planovima iz studije. Ministri u novoj Vladi USK Zikrija Duraković (A-sda), Vid Šantić (A-sda) i Dragan Polimanac (SDA), predvođeni premijerom Izudinom Saračevićem (SDA), u martu ove godine posjetili su  pogone DI “Sanica” i najavili bolje dane za drvoprerađivače ovog kraja. Izgledalo je da konačno stižu bolji dani. 
 
– Radna mjesta su prioritet – kazao je tada premijer Saračević, a  stručnjaci su prognozirali da bi DI “Sanica” mogla biti bez konkurencije u regiji kada su u pitanju linija furnira i proizvodi od furnira.
 
I u aprilu je krajiški premijer u razgovoru s ključkim načelnikom Zukanovićem kazao kako će Vlada USK biti “vjetar u jedra” i za DI “Sanica” te napomenuo da “ne smije biti zastoja u provedbi projekta “Sanice” bez obzira što je u toku smjena upravljačkih struktura i što je Skupština Kantona odbila trogodišnji plan “Unsko-sanskih šuma”.
 
Približava se septembar i u Sanici i Ključu raste nervoza. Pogotovo to važi za bivše radnike DI “Sanica” koji čekaju na sljedeće poteze vlasti. Njima su prije pola godine isplaćena dugovanja, ali živjeti treba dalje. Svega šest radnika u pogonima nekadašnjeg drvoprerađivačkog diva koji čuvaju fabriku nije ono što je najavljivano, a rokovi postavljeni u obećanjima predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti cure.
 
– Vjerujte, nama u Ključu i Sanici potpuno je nevažno ko je na vlasti, samo nas interesira oživljavanje DI “Sanica” i otvaranje radnih mjesta. Ako je Vlada u prošlom mandatu načinila jedan korak naprijed, vrijeme je da to nastavi i aktuelna – kaže načelnik Nedžad Zukanović. 
 
Izvor: www.avaz.ba