Općina Ključ uspješno završila projekat digitalizacije katastarskih općina

posted in: Arhiva | 0

U petak 12. februara u Sarajevu je u prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove izvršeno je preuzimanje baze podataka katastra nekretnina preostalog dijela općine Ključ i to za 12 katastarskih općina koje nisu bile digitalizovane, odnosno, registrirane, gdje nije bila formirana baza podataka katastra nekretnina (BPKN). 

Predmetni projekat je nastavak implementacije ugovora postignutog između općine Ključ i kantonalnog ministartstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kojim je općina kroz aplikaciju na projekat sređivanja zemljišno-knjižne evidencije dobila 45.000 KM i na taj način riješila problematiku nepostojanja katastarskih planova i nesređenosti katastarske evidecije – kazao nam je Admir Šistek šef službe za geodetske poslove i katastar nekretnina. Podsjetimo da je ukupna vrijednost ovog projekta iznosila 90.000 KM, od kojih je općina Ključ obezbjedila 45.000 preko kantonalnog ministarstva a preostali dio financiran je od strane federalne geodetske uprave.

Ovim će se projektom pojednostaviti svakodnevni rad i usluga građanima općine Ključ kojima će se u veoma kratkom vremenu omogućiti udovoljavanju njihovih zahtjeva. Ovim projektom se zaokružuje postupak digitalizacije općine Ključ te nam u narednom periodu predstoji postupak izlaganja podataka katastra nekretnina i stavljanje istog u službenu upotrebu – dodao je Šistek.

Izvor: www.media-kljuc.ba