„Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ – novi projekt za općinu Ključ

posted in: Arhiva | 0

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednička inicijativa Vlade Švicarske i Vlade Švedske. Prva faza projekta kojeg podjednako sufinanciraju vlade obje zemlje iznosi oko 14,3 miliona KM, a planirano je da se sprovede do sredine 2019. godine. 120 mjesnih zajednica i 20 jedinica lokalne samouprave širom zemlje učestvovat će u aktivnostima ovog projekta koji ima za cilj da potakne veći angažman građana u opštinskom/općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih komunalnih i socijalnih usluga i u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa. Upravo se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva. 

Načelnik Nedžad Zukanović je u ime Općine Ključ potpisao Pismo namjere kojim se potvrđuje učešće općine Ključ kao jedne od 13 odabranih općina u ovoj fazi petogodišnjeg projekta koji će za cilj imati da ojača mjesne zajednice i njihove predstavnike kroz aktivno učešće građana. U ovom dijelu implementacije projekat će se provoditi u šest odabranih mjesnih zajednica na području općine Ključ. Ovo je jedan veliki projekat za općinu Ključ, jer će doprinijeti kako razvoju samih mjesnih zajednica, tako i uključivanju organizacija civilnog društva s područja općine Ključ, omogućiće veće učešće žena i mladih te socijalno isključenih kategorija stanovništva. Sama vrijednost projekta za odabrane jedinice lokalne samouprave u iznosu od 14.3 miliona KM govori o ozbiljnosti samog projekta, ističe Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

Na ceremoniji, prisutnima i predstavnicima medija su se obratili Regula Bäbler, savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj pri Ambasadi Švicarske ambasade u BiH, Mario Vignjević predstavnik Švedske međunarodne agencije za razvoj, Armin Sirčo, rukovodilac sektora za društveno uključivanje i demokratsko upravljanje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), te predstavnici izabranih JLS, Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, Suad Huskić, načelnik opštine Tešanj, i Tomislav Stjepanović, predstavnik Vlade Brčko distrikta.
 

 

 

 

 

Text 1   Text 2

More text goes here.