Obilježen Dan bijelih traka u Ključu

posted in: Arhiva | 0

Širom Bosne i Hercegovine, ali i u mnogim državama svijeta danas je obilježen “Dan bijelih traka”, u znak sjećanja na dan kada su 1992. godine srpske vlasti naredile nesrpskom stanovništvu u Prijedoru da se označi bijelim trakama, a na kućama istaknu bijeli čaršafi. Cilj je bio da se jasno raspozna koji građani nisu Srbi.

 

 

Dan bijelih traka je simbolično obilježen i u Ključu. Kao i prethodne godine, aktivisti Inicijative “Jer me se tiče” iz Ključa su odlučili da odaju počast nevino ubijenoj djeci Prijedora, ali i da pruže podršku njihovim roditeljima. Sinoć su iza ponoći postavili instalaciju na ulicama grada Ključa stavljajući na trotoare 102 stope od 102 ubijene djece Prijedora, pozivajući građane na solidarnost sa žrtvama rata. Stope sa inicijalima i godinama nevino ubijene djece postavljene su od zgrade Općine do kafe bara U2.

 

Ova grupa aktivista Inicijative iz Ključa pridružit će se danas 31. maja mirnoj šetnji u Prijedoru, jer se kako kažu ”borba za sve civilne žrtve i poštivanje njihovih prava tiče svih nas, bez obzira na etničko porijeklo, religijsku pripadnost ili bilo koji drugi status”.