Jake mjesne zajednice kao odgovor potrebama građana

posted in: Arhiva | 0

Općina Ključ je nedavno  izabrana u projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH)” vrijedan 14,3 miliona KM. Projekat ima za cilj da potakne veći angažman građana u općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva, a mjesne zajednice koje su odabrane za učešće u našoj općini su Ključ, Velagići, Humići, Sanica, Krasulje i Biljani.

S tim u vezi u proteklom periodu održane su mnogobrojne aktivnosti, a danas je u sali Općinskog vijeća Ključ održan sastanak na temu određivanja vizije za mjesne zajednice u Bosni i Hercegovini. U uvodnom obraćanju  prisutne je ispred općine Ključ pozdravio Amir Hadžić, savjetnik Općinskog načelnika koji je u kratkim crtama iznio značaj projekta za našu općinu kao i spremnost općine Ključ da se maksimalno uključi u njegovu realizaciju.

Nakon toga predstavnici Općine Ključ, mjesnih zajednica, privatnog sektora, medija i građana su, zajedno sa predstavnicima UNDP-ja, razgovarali o viziji nove, funkcionalne i društveno odgovorne mjesne zajednice koja će uključivati sve socijalne segmente i odgovoriti potrebama građana.

Inače projekat  „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH)” je zajednička inicijativa Vlada Švicarske i Švedske, čija vrijednost iznosi 14,3 miliona KM. U aktivnostima prve faze koja će trajati do sredine 2019. godine, učestvovat će 125 mjesnih zajednica i 23 JLS širom zemlje, čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života više od 300.000 ljudi.

Izvor: www.media-kljuc.ba