Obilježena 21.godišnjica pogibije Komandanta Osmana Porića

posted in: Arhiva | 0

Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović primio je danas porodicu Osmana Porića u Ključu, gdje su nakon razgovora i prisjećanja na herojstvo Komandanta Porića zajedno sa delegacijom Općine Ključ obišli Šehidsko mezarje u Ključu i spomen obilježje Komandantu Poriću gdje je položeno cvijeće. 

Porodica i delegacija općine Ključ uputila se na  Mulež gdje je ujedno održan i čas historije u povodu obilježavanja 21. godišnjice od pogibije pukovnika Osmana Porića, a prisustvovale su još općinske i boračke delegacije iz Sanskog Mosta  i Travnika te veliki broj planinarskih udruženja sa područja USK i BiH.Prisutnima su se obratili Jasmin Terzić u ime Općine Sanski Most, Abdulah Šistek u ime Općine Ključ, te Almin Golman u ime Općine Travnik. U povodu obilježavanja 10. oktobra, Dana oslobođenja Sanskog Mosta  organizirana je tradicionalna planinarska šetnja „Pohod na Mulež“  čime je obilježena dvadesetiprva godišnjica pogibije pukovnika Osmana Porića iz Travnika, koji je poginuo 13. oktobra 1995. godine, u posljednjim ratnim dešavanjima nakon oslobođenja gradova u Bosanskoj Krajini.

Komandant Osman Porić  je odlikovan i najvišim Armijskim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Ratni put je počeo u štabu 312. Travničke brigade, a potom je unaprijeđen za Komadanta 708. brigade iz Novog Travnika, na čijem je čelu i poginuo.

 

 

 

 

 

 

More text goes here.