Dodjela informatičke opreme mjesnim zajednicama za pružanje kvalitetnijih usluga građanima u BiH

posted in: Arhiva | 0

Dodjela informatičke opreme mjesnim zajednicama za pružanje kvalitetnijih usluga građanima u BiH

Bosna i Hercegovina, februar 2017. godine – Više od 125 mjesnih zajednica u 23 partnerske jedinice lokalne samouprave će od sada moći pružiti kvalitetniju i efikasniju uslugu građanima, zahvaljujući paketu informatičke opreme u vrijednosti od oko 300.000 KM. Informatička oprema će ove sedmice biti dodjeljena opštinama i gradovima u BiH koji aktivno učestvuju u realizaciji zajedničkog projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

„Nova informatička oprema će omogućiti uspješnije pružanje usluga građanima u BiH, podignuti značaj mjesnih zajednica, poboljšati komunikaciju sa građanima te time potaknuti građane na veći angažman u opštinskom odlučivanju, a kako bi učestvovali u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa. Ovo je samo jedan od koraka prema revitalizaciji mjesnih zajednica u BiH“, kazala je Majda Ganibegović, UNDP voditeljica projekta.

Jedinica lokalne samouprave Ključ učestvuje u ovom projektu sa svojih šest mjesnih zajednica i to MZ Ključ, MZ Velagići, MZ Humići, MZ Krasulje, MZ Biljani i MZ Sanica. Sekretari ovih mjesnih zajednica zajedno sa svojim predstavnicima i volonterima su u proteklom periodu učestvovali u svim aktivnostima koje su bile planirane projektom za 2016. godinu. Vrijednost dodjeljene opreme za mjesne zajednice općine Ključ iznosi 16.065,91 KM i ista će služiti boljem i efikasnijem radu mjesnih zajednica i aktivista uključenih u mjesnu zajednicu, imajući u vidu da je dosadašnja oprema već odavno zastarjela. Današnjoj svečanosti podjele opreme za mjesne zajednice prisustvovali su pored Načelnika općine i Savjetnik općinskog načelnika, Amir Hadžić, zatim šefovi općinskih službi Šukrija Botonjić, Armin Čahut i Abdulah Šistek koji su direktno uključeni u implementaciju samog projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Ispred mjesnih zajednica opremu su preuzeli: Jasna Belladem za MZ Ključ, Nermin Delić za MZ Velagići, Senad Hadžić za MZ Sanica, Rajif Hodžić za MZ Biljani, Edin Husić za MZ Krasulje i Đemal Ljutić za MZ Humići.

 

 

 

  

 

    

 

 

  

 

  

 

   

Koordinatorica projekta ispred Općine Ključ, Azra Kujundžić obratila se prisutnima na današnjoj svečanosti podjele opreme, te je upoznala  Načelnika općine Nedžada Zukanovića o dosadašnjim aktivnostima koje su implementirane i o onima koje slijede u narednom periodu.

„Općina Ključ je izuzetno ponosna što učestvuje u jednom ovakvom projektu, jer našim uređenjem mjesnih zajednica rijetko koja općina se može pohvaliti. Ja se iskreno zahvaljujem svim predstavnicima mjesnih zajednica, sekretarima, volonterima i aktivistima koji su doprinijeli kvalitetnom i aktivnom učešću u ovom projektu, te Vas pozivam da nastavite i dalje s radom i aktivnostima koje će proizilaziti iz ovog projekta. Ovdje ističem također, da smo implementirali mnogo projekata uz podršku UNDP-a, Vlada Švicarske i Švedske, te ostalih donatora i naš zajednički cilj ide upravo u unaprijeđenju svakodnevnog života građana koji žive na području naše općine“, istakao je danas Načelnik općine Ključ, Nedžad Zukanović. 

Pored dodjeljene opreme mjesnim zajednicama danas je u MZ Sanica u "Društveni centar" koji je renoviran u ovoj mjesnoj zajednici u sklopu istog projekta dopremljen namještaj koji će služiti za sve aktivnosti koje ova MZ bude provodila, ali i za veći angažman građana s područja općine Ključ za aktivno učešće u procesima donošenja odluka od značaja za svoju mjesnu zajednicu.

  

 

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM. Za njegovu sprovedbu zadužen je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

 

 

Za više informacija, kontaktirajte:

 

UNDP Ured za komunikacije

Telefon: +387 (033) 293 400

E-mail:  communications.ba@undp.org

Web: ba.undp.org/

Facebook: www.facebook.com/UNDPBiH/

Twitter: twitter.com/UNDPBiH