Delegacija Općine Ključ posjetila Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja “Tunel” u sklopu obilježavanja Dana općine Ključ

posted in: Arhiva | 0

Posjeta Tunel 4

U utorak 12.9.2017.u Ključu je održana kreativna radionica uz naglasak sa motivima grada Ključa, a organizator je udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja “Tunel” koji su ugostili Općinsku delegaciju i priredili višesatno druženje.
Ovo udruženje je osnovano 2010. godine, a stručni saradnici su psihijatar Behzad Hadžić i psiholog Elma Hadžić.

Posjeta Tunel 3

 

Posjeta Tunel 1

U udruženju su aktivne dvije grupe:
-osobe oboljele od teških mentalnih poremećaja i
-osobe oboljele od karcinoma
Ovo udruženje obuhvata i članove iz Bosanskog Petrovca.
Do kraja ove godine u Petrovcu će biti registrovano
Socijalno preduzeće gdje će osobe sa psihičkim poremećajima biti zaposlene tako što će obradom drveta praviti rukotvorine koje će izvoziti u Tursku.
U sklopu ovog udruženja u oktobru će se održati panel- diskusija gdje će članovi iz ovog udruženja govoriti o svom iskustvu o mentalnom i tjelesnom poremećaju, a gosti će biti predstavnici svih javnih ustanova.
Ovo udruženje se finansira isključivo od članarina, projekata i donacija. Članica ovog udruženja je Edita Muhić koja ima 18 godina. Nakon završene osnovne škole prekinula je dalje školovanje i zapala u depresiju kada joj se stanje pogoršalo,jer je doživjela intenzivno psihičko maltretiranje od strane vršnjaka zbog čega je i postala asocijalna. Od tada počinje njena borba, a upravo ovo udruženje uz stručnu pomoć joj je pomoglo da se izbori sa svojim strahovima i nesigurnošću. Nakon višegodišnje pauze upisala je srednju školu i postala ilustrator dječije slikovnice što svjedoči o njenom napretku zahvaljujući ovom udruženju.

Izvor: media-kljuc.ba

Posjeta Tunel 2