U Zadru organizovano Bajramsko druženje Bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

DSC_0462

Kao i svake godine povodom Kurban Bajrama,  Bošnjačka nacionalna zajednica Zadarske županije organizuje Bajramsko druženje za svoje članove, goste i prijatelje. Imajući u vidu da je Kurban Bajram ove godine bio početkom mjeseca septembra, a zbog tehničkih i organizatorskih razloga Bošnjačka nacionalna zajednica Zadarske županije je ovo druženje upriličila juče, 23.9.2017. godine u Zadru, Hrvatska.

dig

dig

dig

Gosti na tradicionalnom Bajramskom druženju su bili Župan Zadarske županije gospodin Božidar Longin, Gradonačelnik Zadra, gospodin dr. Branko Dukić sa svojim pročelnicima te Načelnik općine Ključ, gospodin Nedžad Zukanović i ostali prijatelji Bošnjačke nacionalne zajednice Zadarske županije koji su se i obratili svim prisutnim uz iskrene čestitke povodom proteklog Kurban Bajrama te uz poruku kako je velika vrijednost gajiti međusobna prijateljstva i uzajamna poštovanja.

Prisutnima se također obratio Imam Medžlisa Islamske zajednice, Ćamil Bašić koji se osvrnuo na čin prinošenja žrtve u vrijeme Kurban Bajrama i o onome što Islam uistinu jeste, a to je mir i ljubav prema Svevišnjem.

Ove godine gosti BNZ-u su bili članovi KUD-a “Stari grad Ključ” koji su svojim solističkim i folklornim umijećem uljepšali ovo predivno veče, dok je program otvorio Hor BNZ-a sa sevdalinkom “Nek mirišu avlije”.

DSC_0472

Bitno je napomenuti da se u Zadarskoj županiji nalazi odnosno živi oko 1200 pripadnika Bošnjaka.