U Ključu prikazan dokumentarni film “IN RETROSPECT”

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

cof

U četvrtak, 26.10.2017. u Ključu je prikazan dokumentarni film  IN RETROSPECT u restoranu KULA. Film traje 50 minuta i rezultat je jednogodišnjeg istraživanja koje se sastojalo iz tri dijela i koje je rađeno paralelno u sedam evropskih država (Bosna i Hercegovina, Srbija, Grčka, Belgija, Njemačka, Makedonija i Slovenija). U filmu su prikazani intervjui sa građanima pomenutih zemalja, a među kojima su i Ključani, Azra Kujundžić, Đemal Jašarević (Đemo), Indira Hamedović, Fadil Jakupović i Esmina Gonilović. Teme koje su predstavljene  u samom filmu jesu sjećanje na raspad Jugoslavije i događaji iz ‘90ih godina koje su obilježile život ljudi na ovim prostorima. Takođe, učesnici su govorili o stavovima prema medijima i njihovom uticaju u kreiranju javnog mnijenja. Organizacije koje su učestvovale u projektu čije je nosilac INTER ALIA (Grčka) su Kosmos (BiH), EPTO (Belgija), Jugend & Kulturprojekt e.V. (Njemačka), Vojvođanski građanski centar (Srbija), Anne Frank educational and Counselling Centre (Njemačka), IVIZ Institute (Slovenija), Youth Alliance Kruševo (Makedonija). Istraživanje je bilo bazirano na sljededem:

1. Analiza novinskih arhiva u periodu od 1992-2017 vezanih za događaje kao što su raspad Jugoslavije, genocid u Srebrenici, potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te bombardovanje Beograda.
2. Intervju sa građanima/kama na temu sjedanja o prethodno navedenim događajima te koliko je to sjedanje formirano na osnovu onoga što su mediji prenosili.
3. Video intervju sa građanima/kama gdje govorimo o ključnim
momentima i osjedanjima kada je riječ o raspadu Jugoslavije i događajima iz ‘90ih. Takođe u video intervjuu učesnici su govorili o stavovima prema medijima I njihovom uticaju u kreiranju javnog mnijenja.

Izvor: media-kljuc.ba

mde

dav

dig

dig