Načelnik Zukanović ugostio PRVAKA Federacije BiH iz fizike Emira Šabića

posted in: Arhiva | 0

sdr

 

Mnogo je nas ključana koji smo uspješni po bijelom svijetu, od muzike, historije, matematike, geodezije, književnosti pa evo danas i fizike. Svima nama je drago kada neko od naših sugrađanina uspije u svojim namjerama, pokaže svoju osobnost, pa onda svoje znanje i rezultate tog znanja. Ranije smo pisali o uspjesima naših studenata, akademaca, historičara, pravnika i fizičara. Evo danas je vrijeme da opet pokažemo i ukažemo na potencijale kojima Ključ raspolaže.

Naime, Emir Šabić naše dijete, naš učenik, a i naš budući doktor je još jedanput pokazao svoje znanje i vještine na Federalnom takmičenju iz fizike u Tuzli koje je održano u subotu 21.4.2018. godine. Emir je prvo naš PRVAK, a zatim PRVAK Federacije Bosne i Hercegovine iz fizike za učenike  četvrtih razreda srednjih škola. Pobijedio je Emir učenike koji su imali vrhunske pripreme od strane univerzitetskih profesora, privatnih škola, koledža i ostalih gimnazija iz Federacije.

Tim povodom, načelnik Nedžad Zukanović je danas ugostio Emira Šabića i njegove roditelje koji su ga upoznali s tokom pripreme i odlaska na takmičenje. Emir je načelnika Zukanovića upoznao da je od osmog razred osnovne škole pa danas do četvrtog razred gimnazije uvijek osvajao prvo mjesto na kantonalnim takmičenjima iz fizike. Bilo je tu takmičenja iz matematike i informatike, ali se više posvetio fizici. Njegov talent je prepoznat i od strane organizatora “Ljetne škole” u Sarajevu gdje je Emir prisustvovao prošle godine na predavanjima i iako je nakon svakog predavanja imao testove, uvijek je osvajao maksimalan broj bodova, mada ovaj kamp nije bio takmičarskog karaktera.

Emir Šabić i njegovi roditelji su načelnika Zukanovića upoznali s činjenicom da nije bilo podrške profesora Mješovite srednje škole Mehe Kesedžića, možda ovi rezultati i nebi bili to što jesu. Emir i naš uvaženi sugrađanin profesor Meho Kesedžić su redovno vježbali zadatke, pa čak i vikendom profesor Meho je organizovao dodatnu nastavu za Emira i ostale učenike koji imaju afiniteta prema fizici. Emir se posebno zahvaljuje svom profesoru Mehi na istrajnosti koju mu je pružio u svakodnevnom rješavanju zadataka, a roditelji smatraju da ih je riješio više od hiljadu, jer kako kaže Emir, njega rješavanje zadataka opušta.

Kako se očekuje državno takmičenje u narednom periodu, načelnik Nedžad Zukanović je obećao podršku našem fizičaru Emiru te osobnu podršku tokom prve godine studija. Načelnik Zukanović  ovom prilikom izražava posebnu zahvalnost našem skromnom profesoru Mehi Kesedžiću koji promoviše naš Ključ svojim uvijek uspješnim fizičarima.

sdr