Transfer znanja iz inozemstva- početak dobre prakse i saradnje sa BH-dijasporom

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, primila je gospođu Eminu Pašić koja u okviru programa Transfer znanja iz inozemstva, a na zahtjev Federalnog ministarstva okoliša i turizma, boravi u Sarajevu.

Emina Pašić je Sarajka, jedna od brojnih koja je zbog rata u Bosni i Hercegovini bila prisiljena napustiti svoj grad i zemlju. Danas živi u Švedskoj gdje je u državnoj agenciji za okoliš zaposlena kao expert – viši savjetnik za oblast energetike i klimatskih promjena. Tokom trosedmičnog angažmana u Sarajevu, Emina Pašić će kolegama iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma i drugih bh. institucija prezentirati sistem i način rada u Švedskoj te im pomoći u usklađivanju legislative sa direktivama Evropske unije. „Bila sam pozitivno iznenađena da jedna institucija u Bosni i Hercegovini traži ovakvu vrstu pomoći i bez razmišljanja se prijavila za ovaj angažman. Moji prijatelji i poznanici u Švedskoj, a i drugim zemljama, također su spremni pomoći Bosni i Hercegovini i uvijek ćemo prihvatiti ovakve i slićne pozive“, kazala je Emina Pašić u razgovoru sa ministricom Đapo.

Ovom prilikom, ministrica Đapo je istakla kako „Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u inozemstvu iz dana u dan potvrđuju svoje znanje i sposobnosti ostvarujući najbolje rezultate u svim oblastima života i rada i mi smo doista ponosni na njih. Odlaskom iz Bosne i Hercegovine oni nipošto nisu zaboravili svoju domovinu. Naprotiv, konstantno traže i iznalaze načine i mogućnosti da pomognu Bosni i Hercegovini i našim građanima. Osim finansijske pomoći rodbini i prijateljima, vi, evo, i svojim znanjem i iskustvom radite za dobrobit svoje domovine. Vjerujem da je ovo samo početak jedne dobre prakse i načina saradnje naših institucija sa bh. građanima koji žive i rade u inozemstvu.

Naša dijaspora je zaista naš veliki resurs koji možemo i treba da koristimo kako bismo ostvarili zajednički cilj, a to je stabilna i prosperitetna Bosna i Hercegovina u kojoj se primjenjuju svi najviši međunarodni standardi i savremene tehnologije.“