RAMIĆ POTPISAO SPORAZUME: Izgradnja novih 255 stanova za raseljene osobe u 18 općina, među njima i općina Ključ

posted in: Arhiva | 0

Federalni ministar rasljenih osoba i izbjeglica dr.sci. Edin Ramić potpisao je danas sa načelnicima 18 općina Sporazum o saradnji na provođenju Potprojekta BiH 6 unutar Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

U okviru projekta bit će izgrađeno 255 stanova za raseljene osobe i izbjeglice u 18 općina, a projekat se provodi u okviru kapaciteta Regionalnog stambenog programa.

Općine uključene u potprojekt su Bosanska Krupa (12 stanova), Čapljina (30), Domaljevac-Šamac (9), Donji Vakuf (9), Gornji Vakuf-Uskoplje (9), Gračanica (12), Jajce (9), Kalesija (20), Kladanj (9), Ključ (9), Lukavac (9), Novi Travnik (12), Odžak (20), Orašje (25), Sapna (9), Vareš (9), Vogošća (27) i Zavidovići (16).

Za ovaj, do sada najveći potprojekt, čiji su troškovi procijenjeni na ukupno 18,22 miliona eura, uz donaciju iz Fonda RSP u vrijednosti od 14,8 mil. eura, Bosna i Hercegovina je planirala vlastito učešće od 3,42 miliona eura.

„Nakon dostavljanja prijedloga, odobrena su sredstva za potprojekat BiH 6. Time je ukupan broj raseljenih u BiH, za čije stambeno zbrinjavanje su osigurana sredstva, povećan na preko tri hiljade porodica, odnosno oko 11 000 osoba. Ovim sporazumom približavamo se cilju koji je – zbrinjavanje 1200 porodica u ovoj godini“, kazao je ministar Ramić.

Ministar Ramić je kazao kako je RSP program, kojim se doprinosi izgradnji ne samo stambenih objekata, već i međusobnog povjerenja, regionalne stabilnosti i promoviranju mira.

„Velika stvar je kada se osigura krov nad glavom za jednu porodicu, a kamo li za hiljade njih. Danas pokrećemo proces za još 255 porodica, a do sada smo osigurali stanove za više od hiljadu porodica. Pored učešća donatora i ministarstva naglasio bih i kontribuciju općina, koje osiguravaju zemljište i potrebnu komunalnu infrastrukturu“, kazao je ministar Ramić.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s ciljem stambenog zbrinjavanja i povratka raseljenih osoba širom regije. Program predviđa stambena rješenja za oko 27 hiljada domaćinstava izbjeglica i raseljenih u četiri zemlje, odnosno ukupno 74 hiljade ljudi.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 miliona KM, od čega je učešće bh. institucija oko 30 miliona.

Vodeća institucija u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, koja koordinira aktivnostima Regionalnog stambenog programa, a implementatori projekta su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjel za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.