Aida Mačkić nakon napada Trumpovih pristalica: I dalje ću govoriti za one koji nemaju glasa

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

Bosanka Aida Mačkić, koja živi i radi na Floridi, postala je svjetski poznata nakon što je sa svojih pet kolegica održala protest na skupu Donalda Trumpa u Tampi za prava migranata. U razgovoru za Klix.ba kazala je kako su je Trumpove pristalice satima prije ulaska u salu vrijeđale i neugodno gledale samo zato što je pokrivena.

Mačkić je rodom iz Ključa, a s roditeljima je preselila u SAD tokom rata u BiH. Danas radi u Vijeću za američko-islamske odnose (CAIR) u okviru kojeg se bori za prava svih ljudi, a posebno za prava imigranata.

U razgovoru za Klix.ba Mačkić kaže kako je borbu za prava imigranta u SAD-u započela zbog ličnog iskustva jer je i sama bila izbjeglica.

“Mislim da je od egzistencijalne važnosti da pomažemno ljudima, da pomažemo jedni drugima, a naročito onima koji nemaju glasa”, kazala je Mačkić.

Ona i njenih pet kolegica strpljivo su čekale nekoliko sati da uđu u dvoranu Expo gdje je predsjednik SAD-a Donald Trump trebao održati govor. Izdržala je neugodne poglede i uvrede za viši cilj – podići glas za imigrante.

“Kada smo ušli unutra preispitivala sam se da li je sigurno da nastavimo planirani protest, radi moje sigurnosti. Bila sam jedina muslimanka u toj grupi. Kada smo vidjeli da su Trumpove pristalice napale reportera CNN-a, znala sam da ne mogu odustati i da je naš glas jedino što nam je ostalo. Čekale smo pogodan trenutak da počnemo uzvikivati slogane ‘Imigrantska prava su ljudska prava’. Trumpove pristalice su nas okružile i počele nas vrijeđati, ali su nas službenici Tajen službe izveli napolje i zamolili da se sklonimo”, kazala je Mačkić.

 

Nisu prekršile nijedan zakon jer su uredno kupile ulaznice, a sloboda govora je jedno od glavnih ljudskih prava kojim se diči i SAD. Također, nisu nikoga uvrijedile. “Pravo govora je još uvijek naše pravo i ja ga samo praktikujem, kao državljanka ove zemlje. Želim slobodu za svoju djecu, da mogu praktikovati bilo koju religiju koju žele i borim se da imigranti imaju pravo kao ljudi. Nastavit ću i dalje da govorim za one koji nemaju glasa”, poručila je Mačkić, 35-godišnja majka četvero djece.

Ona i njene prijateljice protive se odnosu Trumpove administracije prema imigrantima te razdvajanju roditelja i djece migranata na granici s Meksikom.

Izvor: klix.ba