U Ključu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

Tačno prije 27 godina Bosna i Hercegovina je stekla nezavisnost, ali bitka za Bosnu i Hercegovinu još nije završena. Tih dana, 29. februara i 1. marta 1992. godine, od 64 % građana Bosne i Hercegovine koji su se odazvali Referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 99,44 % glasalo je „ZA”.  Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” Referendum o nezavisnosti značio je potvrdu opredjeljenja većine građana prema budućnosti zemlje.

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Ključu je održana Svečana akademija uz učešće autoriteta iz oblasti politike, vojne doktrine i kulture. Kako i dolikuje, svečanost je započela podsjećanjem na sinove Bosne koji su dali svoj život za njenu  slobodu i opstanak.

Ključani su imali priliku čuti aktivnog sudionika iz tih teških dana za BiH, gospodina Bogića Bogićevića, prvog demokratski izabranog člana Predsjedništva SFRJ iz SR BiH koji se i ovog puta osvrnuo na dešavanja iz bliske prošlosti. Potom se prisutnim obratio brigadni general Fikret Ćuskić i iznio impresije iz tog vremena borbe za nezavisnost i očuvanje nezavisnosti Bosne  i Hercegovine.

Umjetnički dio, pored nastupa hora KUD-a „Stari grad“ Ključ, upotpunio je glumac i knjiiževnik, Enes Kišević, kazivajući dio pjesničkog opusa iz svog bogatog stvaralaštva. Još uvijek su jake destruktivne snage, izvan i unutar nas, kojima nije interes opće dobro i blagostanje naroda, naglasio je Općinski načelnik Nedžad Zukanović te dodao da još uvijek ima onih koji BiH ne smatraju niti državom niti domovinom. Naše opredjeljenje je jasno –  jedinstvena, cjelovita, nezavisna, demokratska država BiH – zajednica svih njenih građana i naroda.

Nakon održane Svečane akademije, na Trgu Alije Izetbegovića delegacije su položile cvijeće na Spomen obilježje žrtava rata općine Ključ 1992-1995. godine, a nakon toga se pristupilo podizanju zastave na lokaciji starog grada Ključ na Sani.

 

Sretan Vam 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.