Obilježen Dan Roma

posted in: Arhiva, Dijaspora | 0

 

Obilježavanje Međunarodnog dana Roma počinje održavanjem prvog Svjetskog kongresa Roma 8. aprila 1971. i može se reći da je jedan od bitnijih datuma u historiji romske populacije. Rezultat održavanja pomenutog kongresa je romska himna i zastava. Mnoge značajne i utjecajne osobe u svijetu javno govore o poštivanju prava Roma, suzbijanju diskriminacije te pozivaju na pomoć u rješavanju problema sa kojima se susreće romska populacija.

Povodom  8. aprila Svjetskog dana Roma  Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović sa svojim saradnicima i sekretarom mjesne zajednice posjetio je naselje Ponjir te uručio poklon paketiće za najmlađe stanovnike romske nacionalnosti naše općine. Ove godine  dvadeset i jedno dijete do deset godina dobilo je paketić.

Načelnik Nedžad Zukanović je u ime svih zaposlenih u Općini Ključ čestitao okupljenima njihov dan te iskazao značajnu ulogu Roma u lokalnoj zajednici.

Sretan 8. April, dan Roma – pripadnicima ovog naroda širom Bosne i Hercegovine, a posebno našim sugrađanima Romima u Ponjiru, Ključu dijaspori i da sljedeće godine ovaj praznik dočekate u zdravlju i veselju od srca Vam želi općinski načelnik Nedžad Zukanović.