Saopćenje za javnost Kabineta Općinskog načelnika općine Ključ

posted in: Arhiva | 0

Kabinet Općinskog načelnika obavještava javnost da je dana 20.06.2013. godine u prostorijama Doma zdravlja Ključ, po pozivu predsjednika Upravnog odbora dr. Emila Koljića, održana Tematska sjednica Upravnog odbora Doma zdravlja na kojoj je razmatrana samo jedna tačka dnevnog reda, a to je ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu građana sa područja općine Ključ, sa akcentom na izmjenu Sporazuma koji je, po pitanju pružanja zdravstvenih usluga sekundarnog nivoa, 04.07.2008. godine potpisan između Kantonalne bolnice Bihać, Opće bolnice Sanski Most i Ministra zdravstva ( tada Mustafe Avdagića, koji danas obnaša dužnost Općinskog načelnika općine Sanski Most).

Na navedenoj sjednici, pored članova Upravnog odbora, prisustvovali su i predstavnici lokalnih vlasti općine Ključ predvođeni Općinskim načelnikom Nedžadom Zukanović i predsjedavajućim Općinskog vijeća Fahrudinom Ćemal, te direktor Opće bolnice Sanski Most Enes Karabeg i Općinski načelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić.
Na dužoj sjednici svi prisutni su ustvrdili kako niko nije protiv egzistiranja Opće bolnice u Sanskom Most, već, naprotiv, da je navedena Bolnica geografski, ekonomski i zbog niza drugih razloga potrebna svima nama zbog funkcionalnijeg ostvarivanja elementarnih ljudskih prava.
Ali, međutim, prisutni su ustvrdili da se građani sa područja općine Ključ susreću sa mnogobrojnim problemima kada je u pitanju ostvarivanje zdravstvenih usluga u Općoj bolnici u Sanskom Mostu, te dalje ostvarivanje prava na liječenje u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, te da se mora efikasno djelovati sa ciljem otklanjanja ovih poteškoća. U tom smislu, uložili smo maksimalne napore da postignemo međusobno razumijevanje, da zajednički identificiramo probleme, te da, na kraju, zajednički otklonimo uzroke problema.
Sa velikim zadovoljstvom i očekivanjima, koji utisci su sa navedene sjednice Upravnog odbora, očekujemo naredni period, jer je na sjednici dogovoreno sljedeće:
– Stručni tim ljudi, ljekari iz Doma zdravlja Ključ u saradnji sa kolegama iz Opće bonice u Sanskom Mostu, u narednim danima će pisano i stručno evidentirati sve probleme sa kojima se susreću građani sa područja općine Ključ u ovom pogledu i predložiti način rješenja istih,
– U prvoj polovini narednog mjeseca ponovo će se održati sjednica na kojoj će se evidentirani problemi saopćiti i sačiniti novi Sporazum u cilju otklanjanja evidentiranih poteškoća, te pružanja mogućnosti našim građanima da u kratkom roku nesmetano ostvare pravo na liječenje u Kantonalnoj bolnici u Bihaću u onim slučajevima u kojima adekvatnu uslugu ne može pružiti Opća bolnica u Sanskom Mostu.
Napominjemo da imamo obećanja od direktora Opće bolnice gospodina Karabega da je isti saglasan sa svim predloženim rješenjima u cilju otklanjanja navedenih poteškoća.
U tom smislu, nadamo se da ćemo u što skorije vrijeme izaći pred naše građane sa novim Sporazumom, koji će im omogućiti normalan način života u ovom pogledu.
Pored ovoga, naglašavamo da se ove godine više bavimo društveno – ekonomskim pitanjima na području naše Općine, kao što je zdravstvo, a pri kraju su aktivnosti oko vraćanja Suda u Ključ, a na ovakav način rada smo i prinuđeni, s obzirom na velik iznos neizmirenih  obaveza koje smo naslijedili.
Kao što smo i obećali, ove godine ćemo, ako Bog da, stabilizirati Budžet Općine, a već krajem godine i u narednoj ćemo moći realizirati određene razvojne projekte od značaja za našu Općinu.
Također, koristimo i ovu priliku da se zahvalimo našim građanima na razumijevanju koje pokazuju zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi naša Općina, a nadamo se da ćemo veoma brzo biti u prilici da učinimo zadovoljstvo mnogima.
 
                                                                                                                                                                                   OPĆINSKI NAČELNIK
                                                                                                                                                                                   Nedžad Zukanović, prof.