U Ključu proglašeno stanje elementarne nepogode

posted in: Arhiva | 0

Neprestane kišne oborine u protekla 24 sata, prozrokovale su ogromno izlijevanje rijeka i potoka iz korita, što je dovelo do poplava na gotovo cijelom području općine. Štete su nemjerljive. Izlijevanje rijeka prekinule su mnoge putne komunikacije, uglavnom lokalnih puteva. Odjsečena su mnoga sela i mjesne zajednice Humići, Sanica, Kamičak, Gornji Dubočani, Crljeni i drugi, poplavljena su i gradska naselja Bebići, Mehmedagići. U samom gradu gotovo je nemoguće kretati se cestom od vode koja se slijeva sa lokalnih potoka. Od jutros nije bilo urednog snadbijevanja električnom energijom pojedinih dijelova grada. Kvarovi su otklonjeni a trenutno je iz sigurnosnih razloga isključen trafo kod pilane pa je bez struje naselje Mehmedagići i objekti oko gradskog mosta i gostiteljskog objekta „Lovac“. Veliki broj građana Ključa kažu da ne pamte veći vodostaj rijeke Sane.

Sinoć je zasijedao i krizni štab Službe civilne zaštite i zaštite od požara općine Ključ koji je na području općine proglasio stanje elementarne nepogode. Krizni štab Službe civilne zaštite pomažu ugroženom stanovništvu kao i varogasci, građani i članovi kajak kanu kluba koji su na raspolaganju sa svojom opremom i čamcima. Služba civilne zaštite ovim putem apeluje na građane koji se osjećaju ugroženima ili imaju potrebu mogu se javiti na dežurni broj civilne zaštite 037-661-293 koji je dostupan dvadeset i četiri sata.
Prema izvještaju BIHAMK-a, na magistralnoj cesti M-15 obstavljen je saobraćaj za teretna vozila dok putnička vozila saobraćaju otežano.
Radio Ključ, jedini lokalni medij trenutno ne emituje svoj program zbog kvara na predajniku Lubica. U gradu su otkazana sva dešavanja, među kojima je trebala biti manifestacija Smotra folklora, Dani otpora u MZ Crljeni i slično a zatvorene su i škole.
 
Izvještaj : Radio Ključ