Logoraši iz Prijedora i Ključa: Kakav se zločin trebao desiti u dolini Sane da bi Tribunal prihvatio da je to bio genocid?

posted in: Arhiva | 0

Jedina tačka optužice po kojoj Radovan Karadžić danas nije proglašen krivim jeste prva tačka koja ga je teretila za genocid počinjen u sedam BiH općina, i to u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Logoraši iz Krajine nisu ni probližno zadovoljni ovakvom odlukom Sudskog vijeća tribunala. "Šta se to još trebalo desiti i kakav obim zločina zločina se trebao desiti u dolini rijeke Sane da bi Haški tribunal shvatio i prihvatio da se i na tom prostoru BiH počinio i desio genocid? Detaljno sam pratio presudu, i u svim njihovim obrazloženjima napominju i govore sve elemente genocida, a na kraju kažu da nije genocid, već udruženi zločinački poduhvat sa činjenjem određenih krivičnih djela", ističe za Klix.ba Enes Salihović, predsjednik Saveza logoraša Unsko-sanskog kantona. Salihović napominje da nije sretan ni sa visinom kazne koju je dobio bivši čelnik bosanskih Srba.  "Meni kao žrtvi torture i zločina itekako je bitna visina kazne za određeno krivično djelo. Naravno da nisam zadovoljan visinom kazne Radovanu Karadžiću za sve počinjene zločine koje je on osmislio na prostoru BiH.

Pored toga, još jednom je pokazana sva apsurdnost i nepovezanost Haškog tribunala kada je u pitanju izricanje tako ozbiljnih presuda. Ako je neko vrhovni komandant vojske i njemu treći ili četvrti potčinjeni u hijerarhiji dobije doživotnu robiju, kako onda Karadžić za isto krivično djelo i po istim tačkama optužnice može dobiti 40 godina zatvora", pita se Salihović.

Ni u udruženjima logoraša iz Prijedora ne gledaju blagonaklono na današnju presudu.
"Ja sam bio u tri logora u prijedorskoj opštini, i u Keratermu, Trnopolju i Omarskoj, i veoma dobro znam šta se ovdje događalo tokom 1992. godine. Ako se držimo prvog paragrafa o genocidu ovdje se desio genocid. Znači sve i jedan stanovnik Kozarca, od nas 27.000, sve i jedan je protjeran ili ubijen. Ovdje je porušeno oko 7.000 stambenih jedinica, 16 džamija, kojima su i temelji uklanjani. Slične stvari su se desile i u okolnim mjestima. Mislili smo da ćemo doživjeti barem neku vrstu moralne satisfakcije zbog onog što se ovdje dogodilo i da će Karadžić biti osuđen na genocid. Ipak, vjerujem u Tužilaštvo i Sud te da će se nekim žalbenim procesom razlučiti šta se ovdje sve događalo", istakao je Hamdija Joldić, predsjednik Udruženja logoraša Kozarac.

Izvor: www.klix.ba