Međunarodni dan Roma – najmlađima uručeni paketići

posted in: Arhiva | 0

Povodom Međunarodnog dana Roma, danas su predstavnici Općine Ključ, Admir Šistek i Azra Kujundžić, posjetili romsko naselje Ponjir koji pripada MZ Velagići, te činom uručivanja paketića razveselili najmlađe članove ove zajednice. U ime općinskog načelnika Nedžada Zukanovića, te u ime svih zaposlenih u Općini Ključ čestitali su okupljenima njihov dan, poželjeli najljepše želje, prisjetili se njihovih rezultata u prošlosti, te iskazali značajnu ulogu Roma u raznim aktivnostima, pa ih ohrabrili za buduća društvena djelovanja. 

Među prisutnima su bili i Meho Tahirović, predsjednik udruženja Roma „Ponjir“, kao i Nermin Delić, sekretar MZ Velagići koji su se zahvalili na iskazanoj pažnji. Obilježavanje Međunarodnog dana Roma počinje održavanjem prvog Svjetskog kongresa Roma 8. aprila 1971. i može se reći da je jedan od bitnijih datuma u historiji romske populacije. Rezultat održavanja pomenutog kongresa je romska himna i zastava. Mnoge značajne i utjecajne osobe u svijetu javno govore o poštivanju prava Roma, suzbijanju diskriminacije, te pozivaju na pomoć u rješavanju problema sa kojima se susreće romska populacija.

Sretan 8. April, dan Roma – pripadnicima ovog naroda širom Bosne i Hercegovine, a posebno našim sugrađanima Romima u Ponjiru, Ključu i dijaspori, da sljedeće godine ovaj praznik dočekate u zdravlju i veselju želi vam općinski načelnik Nedžad Zukanović.