Dan logoraša općine Ključ

posted in: Arhiva | 0

 

 

 

Povodom 30. maja, Dana logoraša općine Ključ, ispred fiskulturne sale Osnovne škole Ključ danas je održan program u znak sjećanja na torture i mučenja brojnih nevinih Ključana koji su završili u logorima.

Voditelj programa bila je Enisa Bašić, koja je ujedno čitala stihove posvećene šehidima i preživjelim logorašima. Efendija Mensur Štulanović predvodio je učenje fatihe za sve one koji su život izgubili u proteklom ratu.

Prisutnima se obratio i Enes Salihović, predsjednik Saveza udruženja logoraša USK, izjavivši da populacija poput logoraša ni danas nije ostvarila svoja prava koja su zaslužili. Ovdje je 30. maja počela živa predstava zločina nad nesrpskim stanovništvom općine Ključ. Nakon što su pripadnici teritorijalne jedinice Patriotske lige izgubili bitku u oružanom sukobu, krenula su iživljavanja nad građanima. Naši ljudi prošli su logore od krajnjeg zapada do istoka, od koncentracionog logora Kamenica do Batkovića kod Bjeljine, čak i u Staroj Gradiškoj u Hrvatskoj.

Upriličen je i historijski čas, gdje su predavači bili Mehmed Begić, bivši predsjednik Udruženja logoraša, te Mujo Begić, autor knjige "Genocid u Ključu" koji je na svojstven način pričao o mukama i tužnoj sudbini Bošnjaka na ovim prostorima.

Prisutnima se obratio i Općinski načelnik Nedžad Zukanović, skrećući pažnju na nezaboravljanje preživljenog i sjećanje na sve žrtve rata. Pravda i istina su prioriteti u građenju bolje budućnosti.

Osim brojnih logoraša, prisutni su bili i Jasmin Musić u ime Vlade USK-a, te delegacija Udruge logoraša i branitelja grada Slunja.

Na Spomen ploči ispred O.Š. Ključ, na Trgu Alije Izetbegovića i na šehidskom mezarju položeno je cvijeće u znak poštovanja i sjećanja.