OBAVIJEST OPĆINSKOG NAČELNIKA VEZANO ZA LAŽNE PROFILE KORISNIKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

posted in: Arhiva | 0

Poštovani građani i građanke Ključa,

Svjestan sam činjenice da su ove godine lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Ključu, te da se predizborna utrka već uveliko vodi na području naše općine. Imajući u vidu da sam lično Kandidat za načelnika općine Ključ, laži i neistine su već uveliko počele da se šire društvenim mrežama. Svoj rad u posljednje četiri godine ocjenjujem da  je uvijek bio transparentan i svaka informacija je bila dostupna javnosti, kako putem medija, tako putem Službenih glasnika općine Ključ, te u samoj zgradi općine Ključ u svim službama za koje su građani Ključa imali potrebu da provjere relevantne informacije. Sredstva  i pomoć udruženjima, pojedincima, ustanovama, preduzećima dodjeljivana je većim dijelom iz budžetske rezerve općinskog načelnika (a kao što znate načelnik ima pravo da budžetskom rezervom raspolaže onako kako najbolje dolikuje u datoj situaciji).  

U svom mandatu suočavamo sam se sa raznim izazovima za našu općinu, te ću pomenuti samo neke: propadanje tla i stvaranje velikog jezera u Sanici (tzv.Šivičevo jezero) o kojem su izvještavali i europski mediji, zatim protesti građana u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Ključu, gdje sam kao jedan od rijetkih građana izašao pred građanstvo Ključa, podržao ih u njihovim zahtjevima i riješio niz problema proizašlih iz protesta, zatim nezaboravne poplave u maju 2014. godine, kada sam kao Komandant Civilnog štaba proglasio stanje elementarne nepogode i obilazio u ribarskim čizmama naše sugrađane koji su u tom trenutku izgubili skoro sve od svoje imovine, gdje su poljoprivrednicima uništeni usjevi, i da ne nabrajam, sami ste svjedoci. 

Zapošljavali smo u općinu Ključ kadar koji je neophodan ne gledajući na političku pripadnost istih,jer su se svojim radom već uveliko dokazali, te smo omogućili pripravnički staž i volontiranje studentima koji su završili školovanje, pa ni tu nisam gledao političku pripadnost, već sam svima pružio šansu da steknu radno iskustvo koje im je neophodno (naravno studenti su ti koji su pristajali na ponuđene uslove). Podijelili smo stipendije za sve studente koji su se prijavili ( i naravno neko će reći 60,00 KM mjesečno, ali studentima se isplaćivalo u tri tranše i vjerujte svi su zadovoljni, jer kao što rekoše bolje da dobijemo svi, a ne samo nas par pa da nam kolege nemaju ni tih 60,00 KM, dok studenti koji nisu ispunili uvjete raspisane Javnim pozivom njih troje je finansirano od strane vjećnika Elvira Risovića, predsjedavajućeg vijeća Adema Crnalića i od strane moje malenkosti). Ove godine dodijelićemo 109 stipendija odnosno nazvali smo ih jednokratne novčane pomoći, kako bi se naši studenti mogli prijaviti za neki novi i prihvatljiviji Javni poziv za dodjelu stipendija. Nisam htio nikog da izostavim.

Bitno je napomenuti da vijećnici općinskog vijeća u ovom sazivu od svojih paušala izdvajaju sredstva za sendviče djeci slabijeg imovinskog stanja u svim školama na području općine Ključ, te je općina Ključ u nekoliko navrata i sufinansirala prijevoz učenika do škole, jer nadležno kantonalno Ministarstvo obrazovanja u tadašnjem periodu je dugovalo ogromna sredstva prijevoznicima. Roditelji tih učenika sa Crljeni, Krasulja i Balijevića Vam ovo mogu potvrditi.

Zajedno sa općinskim službama uradio sam dosta kvalitetnih  i vrijednih projekata za općinu Ključ, pa sjetite se samo kako je izgledao devastirani hotel u Ključu, pa smo potpomogli domaću firmu da isti stavi u funkciju, pa dječiji vrtić "Ljiljan" s prelijepo uređenom zgradom i igralištem, pa kupovina DI "Sanica" od strane Unsko-sanskih šuma, gdje pojedincima danas nije u interesu da se ista pokrene, pa smo zajedno vratili SUD u Ključ, te naše sugrađanke ne moraju putovati u Sanski Most nakon više od 10 godina, adaptirali smo prostor banke koji je danas izdat pod najam Sparkasse banci, prodali smo neiskorištene općinske nekretnine, gdje dolazi do novih ulaganja i zapošljavanja, obezbijedili smo sve uslove s naše strane za privatizaciju fabrike na Zgonu, gdje danas djeluje firma "Prevent Home" i zapošljava naše sugrađane, uredili smo rijeke, obale, potoke, asfaltirali ceste, doveli električnu energiju u Rudenice, nabavili novi radio prijemnik za Radio Ključ, pomogli kupovinu vozila za hemodijalizu za Dom zdravlja Ključ, uredili školsko igralište u vrijednosti od 43.000,00 KM, gdje je ključka dijaspora iz Švicarske izdvojila 13.000,00 KM, dok je ostatak sufinansirala Općina Ključ i tako dalje da ne nabrajam, jer kao što rekoh, sami ste vi svjedoci. Već danas imamo poslanih 36 projektnih aplikacija prema raznim Državnim i Federalnim ministarstvima, međunarodnim donatorima i ambasadama. Za njih već 10 imamo pozitivan odgovor. 

Mnogi na društvenim mrežama me blate, kriju se iza lažnih profila i stranica želeći da umanje sav moj rad, trud i vrijednost koju sa svojim uposlenicima u općini rješavam za sve nas. Pa kad već objavljuju informacije ko je to koliko dobio od Načelnika, kako je to sve SDP-ov kadar, pozivam VAS GRAĐANE da pogledate spiskove koji su javni i dostupni kroz Službene glasnike općine Ključ na općinskoj web stranici: www.opcina-kljuc.ba. Također profile posebno na facebooku pozivam da Javno i transparentno objavljuju kome su sve vrste pomoći išle, a ne da šikaniraju poštene ljude, udruženja, javne ustanove i preduzeća, jer ja sam načelnik svih građana općine Ključ, a pomažući pojedincima i udruženjima s prostora drugih susjednih općina ukazuje na veličinu čovjeka i imajući u vidu da je i nama bilo drago i lijepo dobiti humanitarnu pomoć tokom poplava iz Bihaća, Drvara, Sarajeva, te naše velike i neizmjerno dobrodušne dijaspore koji ni tada nisu zaboravili svoje porijeklo i svoje sugrađane.

Pozivam Vas da na facebook stranici općine Ključ pogledate spiskove dodjeljenje pomoći: https://www.facebook.com/opcinakljuc/photos/?tab=album&album_id=1286777098008463

Na kraju dragi moji sugrađani želim Vam zdravlje, sreću i radost, jer ipak postoji JEDAN koji sve vidi i sve zna!

Živi i zdravi bili, Nedžad Zukanović,prof.