Predstavnici Mjesnih zajednica s područja općine Ključ na studijskom putovanju u Inđiji i Rijeci

posted in: Arhiva | 0

U okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" u  periodu od petog do desetog decembra 2016. godine predstavnici mjesnih zajednica Ključ, Biljani, Krasulje, Humići, te koordinator projekta ispred općine Ključ su posjetili gradove Inđiju u Srbiji i Rijeku u Hrvatskoj. U okviru zajedničke inicijative Vlada Švicarske i Švedske koje finansiraju ovaj projekt, predstavnici 23 općine posjetili su Inđiju u periodu od 5-8. decembra, dok su Rijeku posjetili u periodu od 07-10. decembra. 

Cilj dvodnevnih posjeta je bio da se delegacije iz 23 općine iz Bosne i Hercegovine upoznaju sa načinom funkcionisanja lokalne samouprave i ulogom mjesnih zajednica u donošenju odluka važnih za život  u ruralnim područjima.  Gostima se u Inđiji obratio predsjednik opštine Inđija, gospodin Vladimir Gak, koji je nakon uvodnog izlaganja odgovarao na pitanja koja su se uglavnom odnosila na privlačenje novih investicija, zapošljavanje mladih i značaj ruralnih sredina za lokalnu samoupravu. Srđan Sušić je istakao da je Inđija izabrana za posjetu kao jedna od najrazvijenijih u Srbiji te je istakao da se nada da će kolege iz BiH moći da primjene mnoge preporuke koje su dobili od inđijske uprave u svojim mjestima. Gostima iz BiH je predstavljen rad Agencije za IT, GIS i komunikacije, Agencije za ruralni razvoj i Agencije za ekonomski razvoj opštine Inđija. U sklopu posjete, predstavnici iz BiH su posjetili MZ Novi Slankamen, gdje su se gosti upoznali sa radom mjesne zajednice i mjesne kancelarije. Posjećena je i hladnjača voćarske zadruge "Voćar Slankamen", a potom je obiđen  spomenik Slankamenačkoj bici. Predstavnik iz MZ Humići je bio Amir Krantić, dok je MZ Krasulje predstavljao Edin Husić.

Posjeta Rijeci u Hrvatskoj je upriličena od 7.-10.12.2016. godine. Delegacija koju je činilo 68 članova je boravila u Rijeci u sklopu projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica“ nastalog zajedničkom inicijativom Vlada Švicarske i Švedske, a kojeg u Bosni i Hercegovini provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u suradnji s domaćim vlastima. Rijeka je odabrana kao primjer dobre prakse funkcioniranja lokalne samouprave, a goste je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke pozdravio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović. Cilj projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ je unaprjeđenje života građana Bosne i Hercegovine kroz osnaživanje lokalnih razina vlasti, usluga i infrastrukture te jačanje demokratske odgovornosti i socijalne uključenosti građana.  Delegaciji je predstavljena organizacijska struktura i funkcionisanje jedinice lokalne samouprave, organizacija mjesnih odbora unutar administrativnog područja Rijeke, uloga mjesnih odbora u procesu odlučivanja te praksa uključivanja građana u proces donošenja odluka. Delegacija iz Bosne i Hercegovine je posjetila Mjesni odbor Zamet gdje su imali priliku upoznati strukturu i funkcioniranje mjesnog odbora, a posjetili su i Centar Zamet. Stadion na Kantridi te Astronomski centar. Predstavnik iz MZ Biljani je bio Rajif Hodžić, MZ Ključ je bila Jasna Belladem, te koordinatorica projekta Azra Kujundžić. Predstavnici MZ Velagići i MZ Sanica zbog bolesti nisu prisustvovali ni jednoj studijskoj posjeti.

Tekstualni izvori: 

http://www.rijeka.hr/PredstavniciJedinicaLokalne

http://www.indjija.net/VestiCyr.aspx?Id=27048