Udruženje “Lejla” održalo još jedno u nizu predavanje o Nasilju u porodici

posted in: Arhiva | 0

dav

Novoosnovano Udruženje za pružanje psiho socijalne pomoći ženama i djeci „LEJLA“ jučer je na gradskoj plaži “Alina luka” održalo još jedno predavanje, ali ovog puta o “Nasilju u porodici”. Prisutnim se obratila Mevla Hrnčić, predjsenica Udruženja koja se u ime istog zahvalila svima na dolasku, ali i na podršci koju oni pružaju radu udruženja. Predavači na ovu temu su bili psiholog Elma Hadžić, Edita Buković, logoped, Derviš Hrnčić ispred MUP-a USK PS Ključ i dr. Behzad Hadžić. Tema predavanja je bila “Nasilje u porodici”, “Vršnjačko nasilje” i kako se roditelji snalaze u situacijama kada saznaju da je njihovo dijete rođeno s posebnim potrebama. Saznali smo također da je u pripremi i priručnik vezan za gore navedene teme te kako bi bilo dobro isti po izlasku iz štampe konsultovati i početi primjenjivati u onim oblicima u kojima je to moguće.

Svi izlagači u skladu sa svog aspekta su kazali o potrebama ovih predavanja, edukacija i konstantnog praćenja problema s kojima se danas porodice suočavaju. Razvila se i diskusija na pojedine teme, što je dovelo do zaključka i potrebe za daljnjim edukacijama.

Bitno je napomenuti da je ovo udruženje tek osnovano, a da u prvih pola godine svog rada imaju preko 120 radionica za djecu s poteškoćama u razvoju, niz stručnih i kvalitetnih predavanja od strane lokalnih stručnih osoba te najmanje dva puta sedmično radionice za djecu s logopedom i psihologom. Nakon održanih predavanja vrijedne članice su pripremile roštiljijadu za učesnike i svoje članove. Bilo je i više nego odlično prisustvovati kako stručnim predavanjima, tako i ozarenim i sretnim licima korisnika koji sebi na svojstven način znaju podići atmosferu do maksimuma.

Mi im želimo i dalje uspješan i plodonosan rad te ćemo se kao Općina uključiti i maksimalno pomagati rad udruženja koja se bave socijalno isključenim kategorijama stanovništva, a u ovom slučaju djece i mladih.

sdr

sdr

sdr

sdr

dav

sdr

dav

dav