Svečano obilježen 15. septembar – Dan oslobođenja općine Ključ

posted in: Arhiva | 0

Općina Ključ je juče svečano obilježila 15. septembar, Dan oslobođenja općine Ključ. Brojni gosti i zvanice, načelnik Zukanović, brigadni general Fikret Ćuskić, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona, premijer Mustafa Ružnić, ministar za pitanje boraca i RVI, gospodin Ermin Zulić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gospodin Sulejman Kulenović, zastupnici u Skupštini USK-a, Jasmin Musić i Dijana Ćemal te vijećnici OV-a općine Ključ, položili su cvijeće na Trgu Generala Mehmeda Alagića i na ovaj način odali počast velikom heroju naše domovine.

Svečana sjednica povodom Dana oslobođenja općine Ključ održana je u konferencijskoj sali Hotela “Ključ”. Prisutnima su se obratili predsjedavajući OV-a, gospodin Adem Crnalić, načelnik općine Ključ, gospodin Nedžad Zukanović, premijer USK-a, gospodin Mustafa Ružnić te brigadni general gospodin Fikret Ćuskić. Prisutnima na sjednici, ali i svim građanima općine Ključ poslane su poruke podrške, zajedništva i ohrabrivanja za zajednički rad svih političkih predstavnika iz Ključa za borbu i unaprijeđenje kvalitete života svih građana općine Ključ.

Svojom izvedbom muzičkih numera “Šehidi” i “Vratio sam se živote” svečanost je uveličao Kenan Mačković.

Ove godine uručena je Plaketa 15. septembar, Pohvale i Zahvalnice najzaslužnijim građanima i udruženjima za svoj nesebičan rad i podršku u izgradnji i promociji Ključa širom svijeta.

Plaketu 15. septembar je dobio Mujaga Selman, dugogodišnji pedagoški radnik vrtića u Ključu, borac, sportski radnik – karatista te uzgajivač autohtonih vrsta životinja iz Bosne i Hercegovine. Ovo je veliko priznanje za čovjeka koji je više od 50 godina iznjedrio generacije i generacije karatista, izveo generacije djece iz vrtića te u tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji širom Europe promovisao svoj rad, svoju Sanicu i svoj grad Ključ.

Zahvalnice su dobili RBK “Fantek”, KUD “Naša mladost” Ključ i ILDP – Projekat integriranog lokalnog razvoja za izuzetan doprinos u Strateškom planiranju i razvoju općine Ključ.

Pohvale su dobili: Huskić (Sanela) Aldin, Hadžić (Sanela) Muhamed i Hadžić (Sanela) Eman.

Nakon svečane sjednice upriličeno je polaganje cvijeća na Trgu Alije Izetbegovića gdje je proučena Fatiha pred dušu prvog predsjednika BiH i svih šehida Bosne i Hercegovine te je također položeno cvijeće na spomen obilježju poginulih boraca Armije R BiH ispred Doma kulture. Ispred općine Ključ cvijeće je položio načelnik Nedžad Zukanović sa delegacijom, zatim ispred općine Sanski Most, cvijeće na Trgu Alije Izetbegovića položio je načelnik općine gospodin Faris Hasanbegović, ministar za pitanja boraca i RVI Ermin Zulić s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a Sulejmanom Kulenovićem delegacija političke stranke (ASDA).

Zvanice su imale priliku i posjetili su spomen sobu u sklopu Doma kulture.

Tokom dana održane su i ulične trke djece u različitim kategorijama. Za svoj doprinos su dobili medalje i simbolične nagrade. Održan je i streetball 3×3 na košarkaškom igralištu pored škole.

Glavna manifestacija se održavala na Trgu Alije Izetbegovića uz veliki broj građana. Planinari iz udruženja ” Ljubitelji prirode Eko – sport”, “Rekreativac” iz Bihaća i “Krajiški soko” iz Cazina su učestvovali u tradicionalnom pohodu povodom 15. septembra, zatim Rekretivno biciklistički klub “Fantek” iz Ključa sa bicklistima i prijateljima iz Bihaća, Slovenije i drugih mjesta tradicionalno su krenuli rutom “Bihać-Ključ” u čast obilježavanja 15. septembra Dana oslobođenja općine Ključ.

U holu Doma kulture održana je izložba našeg umjetnika Hušida Šehića.

Svim prisutnim građanima na trgu su se obratili načelnik Zukanović i ministar Zulić.

Slavlje se nastavilo uz našu muzičku zvijezdu Kenana Mačkovića i veliku tortu koja je poslužena svim građanima te uz roštilj koji su naši ugostitelji pripremili uz podršku Udruženja privrednika općine Ključ te Udruženja pčelara “Pčela” Ključ koji su prisutnima ponudili degustaciju domaćeg meda uz domaću maslenicu.