Znate li šta je Movember?

posted in: Arhiva | 0

Stigao je novembar, a sa njim je počeo i Movember, period kada muškarci širom svijeta puštaju brkove.

Puštanje brkova ipak ima mnogo dublje značenje od pukog ukrasa za lice. Movember ima za cilj da podigne svijest o zdravlju muškaraca, posebno stavljajući akcent na rak prostate i druga maligna oboljenja koja pogađaju jači spol.

Mjesec je ovo posvećen muškom zdravlju, ali su i žene pozvane da učestvuju i pruže im podršku odbacujući britvice i druga sredstva za depilaciju na mjesec dana.

Movember je začet 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela prenijeti vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

Počeli su puštati brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je opazila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo narastao i proširio se na cijeli svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kojem pripadnici jačeg spola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog utjecaja, inovativnosti i održivosti.

Pravila za učešće u Movemberu nalažu da tokom cijelog mjeseca novembra puštate bradu. Pri kraju mjeseca obrijte je, ali ostavite brkove koje će reprezentovati vas i vaš karakter.

Brada treba biti gusta i ne treba je previše sređivati, jer je cilj prihvatiti dlakavost s obzirom na tužnu činjenicu da oboljeli od raka upravo ostaju bez dlaka usljed jakih terapija.

Sav novac koji biste tog mjeseca potrošili na sredstva za brijanje, donirajte.

Ovaj pokret u našoj zemlji još uvijek nije zaživio, no još uvijek nije kasno, jer “Šta je muškarac bez brkova?”