Održana promocija projekta “Historiografija i nacionalizam”

posted in: Arhiva | 0

U sklopu obilježavanja 15. septembra, Dana oslobođenja općine Ključ, danas je u konferencijskoj sali hotela “Ključ” održana promocija projekta “Historiografija i nacionalizam” . Današnja uvodničarka i moderatorica je bila Almira Zvirkić, a samo predstavljanje projekta te tok njegove implementacije predstavili su gospoda Emir S. Omerović i Amir Duranović.

Današnja prezentacija je ukazala na mnoge stvari, zanimljivosti i izazove kojima se susreću historičari koji poseban osvrt daju metodologiji istraživanja te zbog čega biraju teme koji neki smatraju da to nije važno. Međutim, ispostaviće se da je u stvari sve važno i bilo bi dobro obratiti pažnju na Udruženje za modernu historiju koje je uz pomoć Heinrich Boll Stiftung organizacije uspjela do sada pripremiti i izdati četiri naslova, a do kraja ove kalendarske godine u pripremi su još dva istraživačka rada.

Prisutni današnjoj promociji projekta su upravo ove radove dobili na poklon, jer cilj i samog udruženja “UMHIS” jeste da se sva napisana i odštampana djela upravo podijele onima koji i cijene pisanu riječ.