MINISTAR DELIĆ POTPISAO SPORAZUME ZA PODJELU EU POMOĆI; NAČELNICI I GRADONAČELNICI STIGLI IZ SVIH DIJELOVA FEDERACIJE

posted in: Arhiva | 0

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je danas s načelnicima i gradonačelnicima sporazume za provođenje programa EU pomoći energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH.

Ministar Delić zahvalio je načelnicima i gradonačelnicima na dolasku u Sarajevo, te u pozdravnom obraćanju istakao da je ovo program na kojem će zajednički Federacija i lokalne zajednice pokazati zrelost i opredjeljenost da povjerene zadatke obave, svako iz svoje nadležnosti, na najbolji mogući način i time se osiguraju sadašnji, ali i svi drugi grantovi i podrške koje BiH može očekivati u narednom periodu.

Nakon potpisivanja sporazuma najavljeno je da će javni poziv biti objavljen 23. oktobra 2023. godine, te da će prijavni obrasci biti dostupni na web stranicama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlade FBiH, općina i gradova, kao i u prostorima općina i gradova. Uz prijavni obrazac bit će potrebne izjave o kućnoj listi i cips prijavnice svih članova domaćinstva.

“Svima nama je ovo prilika da dođemo do podataka o domaćinstvima i ujedno će ovaj javni poziv dati prve konkretne podatke koje ćemo moći koristiti i kod izrade socijalne karte. Značajno nam je to jer svaki sljedeći program moći ćemo brže realizovati. Po završetku javnog poziva pristupit će se obradi i ukrštanju podataka kako bismo na kraju dobili socijalnu kartu za ovih 109.000 domaćinstava, mada neke procjene govore da će broj domaćinstava koja su u zoni energetskog siromaštva biti i veći”, izjavio je ministar Delić nakon potpisivanja.

Zadovoljstvo što su dijelom ovog programa podjele pomoći nisu krili ni prisutni načelnici i gradonačelnici koji su i u svojim izjavama medijima obećali da će svoj dio odgovornosti ispuniti kako bi ova pomoć što prije stigla do korisnika pomoći.

Načelnici općina Kupres i Ilidža, Zdravko Mioč i Nermin Muzur naglasili su da uz pomoć koju će podijeliti u svojim općinama, ovaj javni poziv donosi svima njima i podatke o domaćinstvima koji će im biti korisni za usmjeravanje programa pomoći u njihovim zajednicama.

Načelnici i gradonačelnici su ovim povodom pristigli u Sarajevo iz svih dijelova Federacije BiH.