Veče folklora i Veče pjesme, plesa i bosanskog kola

posted in: Arhiva | 0

Proteklog vikenda u Ključu održane su 2 kulturne manifestacije koje imaju za cilj njegovanje tradicije, kulture i običaja naroda i narodnosti ovih krajeva u organizaciji KUD-a „Stari grad Ključ“ i KUD-a „Naša mladost“.

Veče folklora“ naziv je manifestacije koja je održana u petak 28.06.2013.godine u organizaciji KUD-a „Stari grad Ključ“. Pored domaćina publici su se predstavili KUD“Drvar“ iz Drvara, KUD“Osman Džafić“ iz Prijedora i Udruženje mladih“Krasuljak“ iz Krasulja. Cilj kulture je povezivanje ljudi u okviru jedne zajednice i šire tako da je publika na ovoj manifestacija ima priliku da vidi ne samo igre iz BiH nego i šire .  “ Muslimanske igre“, „Banjalučke igre „ Vlaške igre, „Balkanske igre“ ,  „Romske  igre“ samo su neko od koreografija koje su prikazane na ovoj manifestaciji. KUD „Stari grad Ključ“  kao domaćin  nastupio je sa svojom najmlađom grupom, seniorima, a posebno oduševljenje izazvao je nastup veterana ovog KUD-a. Također ovaj KUD premijerno je izveo i svoju novu koregrafiju „Vranjanska svita“ kojom su pokazali da je želja za novim i boljim izazovima imperativ njihovog rada. 

 

KUD “Naš mladost“  bio je organizator „Večeri pjesme, plesa i bosanskog kola „ koja je održana u subotu u Domu kulture Ključ. Ljubav prema našoj tradiciji i kulturi, ali i prijateljstvo i druženje kako samih izvođača tako i sa posjetiocima cilj je ove manifestacije. Prema riječima organizatora ovo je prva ovakva manifestacija, a njihova je namjera da ona preraste u tradiciju. KUD“Naša mladost“ zajedno sa gostima KUD-om “Stari grad“ Jajce i KUD-om “Grmeč“ predstavili su se folklornim koreografijama iz Bosne i Hercegovine. Na ovoj manifestaciji učešće su uzeli  i ključki pjevači amateri Hamdija Mešanović, Semir i Muharem Draganović, Mirela i Senad Burzić čime su još jednom dokazali da je Ključ odvijek bio rasadnik dobrih pjevača i muzičara. U duhu predstojećeg mjeseca ramazana predstavili su se članovi horske sekcije Mješovite srednje škole Ključ izvođenjem prigodnih ilahija. KUD „Naš mladost„ predstavio se i sa dramskom sekcijom koja aktivno djeluje u okviru ovog društva. Ova manifestacija završena je Velikim narodnim kolom  na plato ispred Doma kulturu koji su zajedno odigrali učesnici programa i posjetioci, što je posebno oduševilo građane Ključa.