Obilježena 21.godišnjica stradanja Bošnjaka u Biljanima

posted in: Arhiva | 0

Obilaskom lokaliteta masovnih grobnica Crvena zemlja i Lanište te protokolarnim dijelom programa u kompleksu džamije Biljani u srijedu 10.07.2013.godine , na dostojanstven način obilježena je dvadeset i prva godišnjicu od zločina počinjenog u Biljanima. Dvadest i jednu godinu nakon počinjenih zločina u Biljanima i Ključu nema satisfakcije za porodice žrtava kada su u pitanju procesuiranja zločinaca a što je i istaknuto tokom  komemoracije i obraćanja zvanica. Također, u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad bošnjacima u Biljanima, priređen je i zvanično otvorenje džematske biblioteke koju je ovom prigodom otvorio muftija banjalučki Edhem ef Čamdžić.

”Mi smo bili u prilici da kroz ove aktivnosti koje smo imali ovdje u Biljanima, naravno i na drugim lokalitetima, podsjetimo se na zločin i genocid koji je bio 1992. godine ovdje u Biljanima. Naravno, kroz to podsjećanje mi se prisjećamo i ostalih žrtava na području naše općine i našeg kantona i cijele države Bosne i Hercegovine. Ovo je podsjećanje i uvertira na podsjećanje na genocid koji je bio u Srebrenici ’95. godine i naravno suosjećanje i osjećaj koji danas nosimo. 

Mi dijelimo tugu i žalost sa majkama Srebrenice i sa narodom koji tamo živi. Kroz ove aktivnosti, kroz obilazak masovnih grobnica, kroz boravak ovdje i ovaj protokolrani dio, kroz otvaranje džematske biblioteke i planove koje imamo, ako Bog da u narednom vremenskom periodu, mi ćemo se truditi da istina o genocidu i istina o zločinima se ne zaboravi i to će biti naš trajni podsjetnik generacijama koje dolaze poslije nas” – izjavio je ovom prilikom Ermin ef. Vučkić glavni imam Medžlisa IZ Ključ.
Također, u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad bošnjacima u Biljanima, priređen je i zvanično otvorenje džematske biblioteke koju je ovom prigodom otvorio muftija banjalučki Edhem ef Čamdžić. Ovom obilježavanju prisustvovali su i brojni predstavnici uleme; Gazi husrev-begove medrese, predvođeni profesorima Kasimom Botonjićem, Mirzetom Hamzićem te Zijadom Ljevakovićem direktorom medrese i izaslanikom reisu-l-uleme Huseina ef Kavazovića, potom ratni komadant Amir Avdić, prof. Mujo Begić i predstavnici društveno-političkog života općine Ključ i Unsko-sanskog kantona a među kojima i Amdir Hadžipašić predsjedavajući skupštine Unsko-sanskog kantona.
”Mi se evo svake godine prisjećamo genocida nad Bošnjacima ovdje Biljanima i širom Bosne i Hercegovine s namjerom da se to više nikad ne ponovi niti Bošnjacima niti bilo kojem drugom narodu i naravno ovo je prilika da putimo poruku svim onim koji se bave istraživanjem i dokazivanjem na sudu da se pozabave malo i sa prostorom Biljana i sanskom dolinom i da oni koji su krivi za genocid nad Bošnjacima budu izvedeni pred lice pravde i budu adekvatno kažnjeni. Skupština i Vlada Kantona su dali podršku u osnivanju fondacije za istraživanje ratnih zločina. Iskreno se nadam da će se ta fondacija baviti istraživanjem i dokumentovanjem ratnih zločina i genocida na području sanske doline i da će to doprinijeti da što prije otkrijemo počinioce ratnih zločina na području Unsko-sanskog kantona” – kazao je Admir Hadžipašić predsjedavajući Skupštine USK-a.
Dvadest i jednu godinu nakon počinjenih zločina u Biljanima i Ključu nema satisfakcije za porodice žrtava kada su u pitanju procesuiranja zločinaca a što je i istaknuto tokom  komemoracije i obraćanja zvanica.

”Ovo su tužni dani, ne samo za mjesnu zajednicu Biljani, za ovaj sanički kraj, saničku dolinu, nego i za cijelu opštinu, za cijeli Unsko-sanski kanton i za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu. Na ovako malom prostoru desio se genocid, zločin se počinio i mi moramo dolaziti na ova mjesta obilježavanja da se podsjetimo šta se to desilo desetog jula 1992. Godine i da nikad ne zaboravima ta dešavanja da nam se ne bi ponovo desio ovakav ili sličan ločin. Naša trajna obaveza je da posjećujemo ova mjesta, da pazimo i vodimo brigu o porodicama žrtava ali isto tako da tražimo od određenih nadležnih institucija da procesuiraju sve ove slučajeve u kojima su počinjeni zločini jer mi iz općine Ključ nismo zadovoljni sa onim što se do sada uradilo na tom polju. Zato ćemo mi nastaviti ukazivati na to, ovo nije pritisak, ovo je jednostavno put kojim moramo ići da se pravda donese” – kazao je prof. Nedžad Zukanović načelnik općine Ključ.
 

 

 

Prilog: Radio Ključ