Nagrađeni najbolji učenici u FBIH u školskoj 2016/2017. godini među njima i naš briljantni Emir Šabić

posted in: Arhiva | 0

24900260_302886806886156_8381772544194440970_n

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u Mostaru je, u petak, 08.12.2017. godine, održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2016/2017. godini.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominirala su kantonalna ministarstva obrazovanja, i to sva – osim Ministarstva iz Županije zapadno-hercegovačke.

Tako su ukupno 54 osnovnoškolca i srednjoškolca na svečanosti u Mostaru primila diplome i jednokratne novčane nagrade, u iznosu od 450,00 KM za učenike osnovnih škola, odnosno 550,00 KM za srednjoškolce.

Čestitajući učenicima, federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović je posebno naglasila:

„Da bi jedno društvo bilo prosperitetno nije dovoljno fokusirati se samo na akademska postignuća, nego poticati razvoj različitih vještina kod mladih, uključujući komunikacijske i socijalne vještine, ali i osjećaj za društvenu odgovornost i humanost. Tako je prilikom izbora najboljih učenika u školskoj 2016/17. godini spektar kriterija bio izuzetno širok. Pored uspjeha u učenju, razmatrani su i uspjesi u vannastavnim aktivnostima, te ostvareni rezultati na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti, kao i učešće u društveno korisnom-volonterskom radu, sportskim, kulturnim i drugim aktivnostima, afirmirajući na taj način ne samo obrazovnu, nego i odgojnu ulogu škole“.

Emir FMON (2)

Dodala je kako među nagrađenim učenicima ima mnogo učenika generacije, značajan broj onih sa zapaženim rezultatima na smotrama znanja, ali i specifičnim takmičenjima, kao što je takmičenje u programiranju robota. Također, među njima su i oni koji su bili uključeni u razmjenu učenika, pa su dio svog školovanja proveli u obrazovnim ustanovama u inozemstvu.

Među nagrađenim srednjoškolcima je i naš Ključanin, briljantni Emir Šabić koji je danas u Mostaru boravio sa svojom majkom Emirom i direktoricom MSŠ “Ključ” Indirom Zukanović kako bi preuzeo zasluženu nagradu. Pored Emira, Priznanje dodijeljeno od strane Federalnog ministarstva dobila je i naša Mješovita srednja škola “Ključ” te je isto preuzela direktorica škole gđa. Indira Zukanović.

Emir FMON (1)

„Posebno raduje činjenica da su među nagrađenima učenici različitih talenata, vještina i afiniteta. Upravo u toj različitosti leži snaga i bogatstvo našeg društva jer ovi mladi ljudi su svijetli primjeri da marljiv rad, posvećenost cilju, istrajnost i vjera u sebe nedvojbeno dovode do uspjeha“, ustvrdila je ministrica Dilberović, koja je priznanja dodijelila i školama koje pohađaju nagrađeni učenici, i to za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima zasnovanim na znanju.

Ovom prilikom čestitamo svim nagrađenim učenicima i želimo im blistavu budućnost, jer su oni naši stubovi za bolje sutra.