POSJETA UČENIKA JU OŠ „SANICA“ OPĆINI KLJUČ

posted in: Arhiva | 0

Dana,26.02.2020.godine učenici JU OŠ „SANICA“ iz Sanice su posjetili  općinu Ključ  i predstavili ovogodišnju temu u okviru takmičenja „ JA GRAĐANIN“.

PROJEKT „JA GRAĐANIN“ IMA  ZA   cilj aktivno uključivanje mladih u građanski život njihovih zajednica. U Projektu građanin, učenici uočavaju i analiziraju pitanja i probleme s kojima se suočava njihova zajednica (škola, grad, država). Oni odabiru jedno od tih pitanja i problema za detaljno istraživanje. Nakon što dovrše svoje istraživanje, oni predlažu javnu politiku koja se bavi tim pitanjem ili problemom.

Ovogodišnja tema  im je DIJABETES-POSLJEDICA MODERNOG  STILA ŽIVOTA!

Zabrinjavajući su podaci da u  svijetu svake godine od ove bolesti umire oko četiri miliona ljudi. Procjenjuje se da će do 2045. godine 629 miliona ljudi u svijetu bolovati od šećerne bolesti.

Statistika pokazuje da je u FBiH u porastu  broj obolijevanja djece i mladih od dijabetesa kao što je u porastu i broj oboljelih u svijetu. Međutim, u BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa,ali se  procjenjuje  da u BiH dijabetes ima 380.000 do 400.000 ljudi. Zabrinjava činjenica da ima mnogo neotkrivenih slučajeva, a kad im se dijabetes i dijagnosticira oni već imaju komplikacije. Svjesni smo lošeg stanja u kojem se nalaze osobe s dijabetesom u  BiH i da se ništa ne čini da se to promijeni. Najugroženije kategorije su djeca i mladi.Broj oboljele djece u FBiH   je oko 1.100.

Na području USK-a trenutno ima 39 oboljelih starosti  do 18 godina i 40 mladih preko 18 godina, a riječ je o dijabetesu tip 1.

Svakih osam sekundi u svijetu neko umre zbog dijabetesa i komplikacija. Dijabetes je bolest označena kao tihi ubica, s obzirom na to da komplikacije do kojih dovodi pored smrtnosti često uzrokuje i invaliditet. Oboljeli od dijabetesa najčešće razvijaju kardiovaskularne komplikacije te se procjenjuje da u svijetu svakih pet minuta neko s dijabetesom doživi srčani udar, a svakih 30 sekundi nekom bude amputirana noga zbog dijabetičkih komplikacija.

Postoje određeni faktori rizika za  nastanak dijabetesa  a to su: gojaznost, virusne infekcije, pretjeran unos prostih šećera kao što su slatkiši, bijeli šećer, gazirani sokovi, nedovoljna fizička aktivnost, stres i genetske predispozicije za nastanak ove bolesti.

Sve ove činjenice nas trebaju zabrinuti i da počnemo već DANAS  da vodimo računa šta to unosimo u svoj organizam, jer hrana koju unosimo može značajno da smanji rizik od razvoja dijabetesa, također vježbajmo-povećan nivo aktivnosti pomaže  smanjenju rizika od dijabetesa čak do 50%.

Samo  aktivnim i kontinuiranim učešćem  na jačanju i  podizanju opšte populacione svijesti o dijabetesu kao jednoj o najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti možemo doći do željenog cilja.